Historisk arkiv

Fisken som raker oss alle

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Landbruksdepartementet

Valdres Rakfisk BA har fått 900.000 kroner av Verdiskapings-programmet og søker nå om beskyttelsesmerking. (30.12.2003)

Fisken som raker oss alle

Valdres Rakfisk BA har fått 900.000 kroner av Verdiskapingsprogrammet og søker nå om beskyttelsesmerking.

Rakefisk Foto: Noraker GårdGunnar Noraker, en av de seks bøndene i samarbeidet Valdres Rakfisk BA, er ikke i tvil: landbruksminister Lars Sponheims satsing på verdiskaping og småskalaproduksjon er politikk i riktig retning.

- Samvirkets tidligere tenkning om at alt skal samordnes og at like varer skal smake likt over hele landet har feid småskalaprodusentene av banen. Nå er det en ny tid- en tid for lokal og regional matproduksjon. Skal vi lykkes, må vi få frem tradisjonsmaten og det som særpreger Norge. Rakefisk fra Valdres er et slikt produkt. Vi har lykkes på hjemmebane og her ligger muligheter for en fremtidig eksport, sier Noraker.

Design
Emballasjen til Valdres Rakfisk BA var ett av de fem nominerte produktene til den prestisjetunge Hedersprisen for God Design som ble delt ut nylig og som Norsk Designråd står bak.

- Vi vant ikke prisen, men uten drahjelpen fra Verdiskapingsprogrammet hadde vi ikke klart å få frem et helt nødvendig designprogram. Pengene har også styrket det kompetansemiljøet som vi er helt avhengig av for å utvikle oss videre. Nå kommer andre produsenter til valdres for å lære. Vi har besøkes av folk fra inn- og utland, ja det kommer busslaster til gårds for å lære mer om rakefisk.

Noraker gård omsetter i år alene for over fem millioner kroner, mens de seks bøndene i Valdres Rakfisk BA til sammen produserer rundt 150 tonn raket ørret i året. Nå planlegges det ny satsing på produkter som kan selges i tilknytning til rakefisken. Det betyr igjen nye arbeidsplasser og ”pluss for landbruket” i dalføret, sier Unni Noraker:

Selvtillit
- Vi har en aktivt seterdrift i dalen og det bør utnyttes til noe mer. Det er planer for både lefse, flatbrød, fjellsmør og mandelpotet som naturlig hører til rakefisken fra Valdres. Valdras Matforum, også de med støtte fra Verdiskapingsprogrammet, kommer til å søke om beskyttelsesmerking for flere produkter. Potensialet er stort og jeg er sikker på at bøndene i dalen har store muligheter dersom vi tar de rette valgene i riktig rekkefølge. Ikke minst må markedskunnskapen verdsettes like høyt som produksjonskunnskapen. Vi må lykkes i alle ledd for å nå frem, sier Unni Noraker. Valdres Rakfisk BA har i dag rundt 70 personer på lønningslisten.

Ekteparet Noraker mener rakefisken ikke bare betyr ekstra kroner i kassen for bonden, men det gir også et helt samfunn større selvtillit.

- Valdresfisken er blitt dalens varemerke, et kvalitetsstempel, som vi nå må ta godt vare på. Det er viktig at den enkelte bonden synliggjør sin dyktighet, sier Gunnar Noraker.


30. desember 2003