Historisk arkiv

Gulrøtter kan ikke sprøytes med Forbel 750

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Landbruksdepartementet

Landbruksdepartementet har behandlet klage på Landbrukstilsynets vedtak om ikke å gi dispensasjon fra forbudet mot å bruke plantevernmiddelet Forbel 750 på gulrøtter. Klager får ikke medhold. I sitt vedtak legger Landbruksdepartementet vekt på at hensynet til mattryggheten må være det overordnete. (30.07.2003)

Gulrøtter kan ikke sprøytes med Forbel 750

Landbruksdepartementet har behandlet klagen fra Stjørdal og omegn forsøksring på Landbrukstilsynets vedtak om ikke å gi dispensasjon fra forbudet mot å bruke plantevernmiddelet Forbel 750 på gulrøtter. Klager får ikke medhold. I sitt vedtak legger Landbruksdepartementet vekt på at hensynet til mattryggheten må være det overordnete. Reglene om bruk av plantevernmidler skal sikre at det ikke kommer restmengder som overskrider aktuelle grenseverdier i spiselige produkter. En dispensasjon for bruk av dette middelet i gulrot utgjør en for stor risiko for dette.

Bakgrunn for vedtaket

En ny EU bestemmelse har medført at grenseverdien for stoffet fenpropimorf er satt til påvisningsgrensen . Dette førte til at reglene for bruk av plantevernmiddelet Forbel 750, som inneholder fenpropimorf, ble endret slik at det ikke lenger kan brukes på gulrøtter.

Endringer i forskrift om rester av plantevernmidler m.v. i næringsmidler, vil ofte føre til endringer i bruksbetingelsene for plantevernmidler for å sikre at forskriftsmessig bruk ikke fører til uakseptable nivåer av rester fra plantevernmidler i næringsmidler. Slike endringer skjer med jevne mellomrom, og må anses som et av næringens rammevilkår.

Departementet er kjent med den vanskelige situasjonen enkelte gulrotprodusenter vil kunne komme i, når de ikke har tilgang på effektive midler til å forhindre alvorlige angrep av gulrotkvitflekk. Å sikre at regler om bruk av plantevernmidler ikke skal gi restmengder i spiselige produkt som overskrider vedtatte grenseverdier, må imidlertid sees som et overordnet hensyn. Når vedtatt grenseverdi for rester av fenpropimorf i gulrot er satt ned til påvisningsgrensen er risikoen for overskridelser ved bruk i denne kulturen overhengende. En dispensasjon for bruk av Forbel 750 i gulrot vil innebære stor fare for overskridelse, og vil kunne undergrave forbrukernes tillit til mattryggheten.

Kontaktperson i LD: Avdelingsdirektør Kjell Nyhus tlf 22 24 93 18


30. juli 2003