Historisk arkiv

Ja til kraftbønder

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Landbruksdepartementet

Det ligger arbeidsplasser i utmarka dersom bøndene samarbeider tettere sier statssekretær Leif Helge Kongshaug i Landbruksdepartementet. Han besøker torsdag 20. februar Volda og treffer 5 grunneiere fra Dalsfjorden som har inngått et samarbeid med Småkraft a.s. om bygging av kraftverk på sine eiendommer. (19.02.2003)

Ja til kraftbønder

Det ligger arbeidsplasser i utmarka dersom bøndene samarbeider tettere sier statssekretær Leif Helge Kongshaug i Landbruksdepartementet. Han besøker torsdag 20. februar Volda og treffer 5 grunneiere fra Dalsfjorden som har inngått et samarbeid med Småkraft a.s. om bygging av kraftverk på sine eiendommer.

Med de utviklingstrekkene vi ser for det tradisjonelle jord- og skogbruket er det naturlig å øke satsingen på mulighetene i utmarka. Det finnes bla. et uutnyttet potensiale for utbygging av mikro- og minikraftverk på mange eiendommer sier Kongshaug. Landbruksdepartementet ser på utmark som en viktig del av gårdens eller eiendommens totalressurser, og dermed også som en viktig del av næringsinntektsgrunnlaget.

Vi ønsker å skape en bredere politisk plattform for utnyttelse av utmarka og andre tilleggsnæringer i landbruket, bla for å unngå at gode tiltak og initiativ fra et hold kveles av reguleringer fra et annet hold. Men, understreker Leif Helge Kongshaug, til syvende og sist er det grunneiere og lokalsamfunnet som avgjør om utmarka skal inngå i eiendommens næringsinntektsgrunnlag. I Landbruksdepartementet har vi erfart at utvikling av utmarksplaner og forpliktende grunneierssamarbeid gir gode resultater i form av økt næringsmessig utnytting. I forbindelse med besøket i Volda orienterer også statssekretær Leif Helge Kongshaug kommunestyret om regjeringens syn på utnyttelse av utmarksressurser.

19. februar 2003