Historisk arkiv

Jordskifteretten fortsetter som særdomstol

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Landbruksdepartementet

I Ot. prp. nr. 106 (2002-2003) Om lov om endringer i domstolloven og jordskifteloven (jordskifterettens stilling og funksjoner), forslår Regjeringen at jordskifterettene videreføres som særdomstol og at de administrativt legges under Domstol-administrasjonen i Trondheim. Ot.prp.nr. 106 ble vedtatt i Statsråd I dag. (04.07.2003)

Jordskifteretten fortsetter som særdomstol

I Ot. prp. nr. 106 (2002-2003) Om lov om endringer i domstolloven og jordskifteloven (jordskifterettens stilling og funksjoner), som ble vedtatt i statsråd i dag, foreslår Regjeringen at jordskifterettene videreføres som særdomstol og at de administrativt legges under Domstoladministrasjonen i Trondheim.

Forslaget er i tråd med flertallsforslaget i NOU 2002: 9 (Løkenutvalget). Regjeringens forslag bygger videre på de overordnede prinsipielle vurderinger som et samlet Løkenutvalg stod bak, og som fikk bred tilslutning fra høringsinstansene. Regjeringen viser også til en MMI-undersøkelse fra 2002, som viser at jordskifterettene, som har vært særdomstol fra 1821, har stor tillit i folket.

Regjeringen foreslår videre at jordskifteoverdommere og jordskiftedommere blir embetsdommere i samsvar med Grunnlovens § 22 og at domstollovens bestemmelser om registrering av sidegjøremål samt klage- og disiplinærordning blir gjort gjeldende for dommere ved jordskifterettene.

Jordskifterettene får fast representasjon i Domstoladministrasjonens styre. De får videre representasjon i Innstillingsråd og Tilsynsutvalg.

Det legges til grunn at flyttingen fra Landbruksdepartementet til Domstoladministrasjonen i Trondheim skal være gjennomført den 1. januar 2005.

4. juli 2003