Historisk arkiv

Krevende WTO-forhandlinger

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Landbruksdepartementet

WTOs høyeste organ, Ministermøtet, starter i morgen forhandlingene i den meksikanske byen Cancún. Planen er at WTO-landene innen 14. september skal komme frem til en avtale på landbrukssiden.(09.09.2003)

Krevende WTO-forhandlinger

WTOs høyeste organ, Ministermøtet, starter i morgen forhandlingene i den meksikanske byen Cancún. Planen er at WTO-landene innen 14. september skal komme frem til en avtale på landbrukssiden.

Hovedrådsformannen i WTO, Carlos Pérez de Castillo, har lagt frem et ukast til erklæring fra ministermøtet i Cancún og det er dette dokumentet som er utgangspunkt for forhandlingene i Cancún. Det omhandler alle områder det skal forhandles på. For landbruk legges det opp til at ministrene skal bli enige om tidsfrist for ferdigstilling av nytt regelverk, samt et ”rammeverk” for de nye reglene. Dette rammeverket skal ligge til grunn for de videre forhandlingene om landbruk i Genève. Dette innebærer bl.a. forslag til hvilke formler som skal brukes for videre reduksjoner i tollsatsene, men det er ikke satt inn tall i formlene. Størrelsen på reduksjonene, vil bli en del av de videre forhandlingene.

Norge deltar aktivt i forberedelsene til ministerkonferansen for å påvirke denne prosessen til beste for norske interesser. Den overordnede målsettingen for Norge er, og har hele tiden vært, å sikre fortsatt handlingsrom til å utforme en nasjonal landbrukspolitikk i tråd med våre prioriteringer. I denne sammenhengen er det særlig viktig å sikre at vi også i fremtiden kan ha et sterkt importvern for sentrale varer for norsk landbruk.

Verdens handelsorganisasjon (WTO) er den eneste globale organisasjon som regulerer handel mellom stater. WTO ble etablert 1. januar 1995 og har 146 medlemmer. Norge har vært med siden etableringen og har hele tiden hatt som hovedmål å styrke det multilaterale handelssystem.

Henvendelser i forbindelse med WTO-forhandlingene kan i Landbruksdepartementet rettes til rådgiver Kjersti Sorteberglien (91805617) eller informasjonssjef Ottar Løvik (48140477).

9. september 2003