Historisk arkiv

Landbruket har en viktig rolle i fremtidens bistandspolitikk

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Landbruksdepartementet

- Landbruket spiller en viktig rolle i kampen mot sult og fattigdom. Dette må være et sentralt fokus for bistandsarbeidet. Bedre markedsadgang for de minst utviklede landene er nødvendig for å sikre økt økonomisk vekst i disse landene, sier statssekretær Leif Helge Kongshaug (V). (23.06.2003)

Pressemelding

Nr.: 27
Dato: 23.06.2003

Kontaktperson:

Statssekretær Leif Helge Kongshaug, 93 06 36 42
Avdelingsdirektør Harald Ribe, 48 21 24 72

Landbruket har en viktig rolle i fremtidens bistandspolitikk

- Landbruket spiller en viktig rolle i kampen mot sult og fattigdom. Dette må være et sentralt fokus for bistandsarbeidet. Bedre markedsadgang for de minst utviklede landene er nødvendig for å sikre økt økonomisk vekst i disse landene, sier statssekretær Leif Helge Kongshaug (V)

Norge følger dette opp ved at vi gir toll- og kvotefri markedsadgang til alle produkter fra de minst utviklede landene.

- I tillegg ser vi at det er nødvendig å også stille opp med teknisk assistanse for å sette utviklingslandene i stand til å tilfredsstille kravene til helse og kvalitet som stilles i internasjonal handel på matområdet, sier Kongshaug. Han deltok på konferansen ”The Right to Food and the Costs of Hunger” 20. – 21. juni 2003 i Roma.

Statssekretæren var med i en rundebordskonferanse som diskuterte hvilke tiltak som det er nødvendig å iverksette for å bekjempe sult og oppfylle retten til mat. Statssekretærens innlegg på konferansen ble godt mottatt, og den norske vektleggingen av landbrukets viktige rolle i utviklingsland ble særlig trukket frem. Norge fikk også ros for sin aktive rolle i arbeidet med å fremme implementering av retten til mat.

Toppledere fra hele verden forpliktet seg på matvaretoppmøtet i 1996 til å halvere antall sultende i verden innen 2015. Dette målet ble også gjentatt i FNs Millennium Development Goals. Med dagens tempo i reduksjon av antall sultende vil målet ikke kunne oppfylles.

På matvaretoppmøtet fem år etter, i juni 2002, ble det bestemt at det skulle opprettes en mellomstatlig arbeidsgruppe som innen september 2004 skal ha utarbeidet retningslinjer som skal være til støtte for nasjonal implementering av retten til mat. Denne arbeidsgruppen hadde sitt første møte i mars 2003. Resultatene fra helgens konferanse vil overleveres arbeidsgruppen som innspill til dens andre møte som vil foregå i oktober.