Historisk arkiv

Landbruket i tet på bruk av naturlig rensemetode

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Landbruksdepartementet

Landbruket har tatt i bruk naturens egen metode til å rense vann. Renseparker eller fangdammer er konstruerte våtmarker. Siden 1990 er det bygget ca 200 renseparker i Norge, og de fleste er bygget i forbindelse med landbruksnæringen. Statens landbruksforvaltning ga i 2002 tilskudd til 100 nye renseparker.(07.07.2003)

Landbruket i tet på bruk av naturlig rensemetode

Landbruket har tatt i bruk naturens egen metode til å rense vann. Renseparker eller fangdammer er konstruerte våtmarker. Siden 1990 er det bygget ca 200 renseparker i Norge, og de fleste er bygget i forbindelse med landbruksnæringen. Statens landbruksforvaltning ga i 2002 tilskudd til 100 nye renseparker.

Renseparker bygges i hovedsak i bekker som mottar for mye næringsstoffer. Ved å utvide bekkestrengen slik at man får flere dammer etter hverandre, med terskeler i mellom hver dam, oppnår man at vannet står stille. Når vann får stå, sedimenterer partiklene som vannet frakter med seg. En vanlig rensepark med et vannareal på 0,2% av arealet av det aktuelle nedbørsfeltet, vil holde tilbake rundt 50% av fosforet og 90% av slammet i bekkevannet. En rensepark har også flere positive "bieffekter". Det biologiske mangfoldet rundt dammene øker betraktelig, og de har en estetisk verdi for området. Dammene magasinerer også store vannmengder og bidrar dermed til å knekke flomtoppene som ofte forårsaker ødeleggelser nær vassdragene.

Bygging av renseparker er i tråd med Landbruksdepartementets mål om miljø- og næringstiltak i jordbruket. Over departementets budsjett er det bla bevilget midler til prosjektarbeid for å iverksette miljøtiltak i landbruksnæringa. Erosjon, tap av næringssalt, miljøgifter og spredning av plantevernmidler er høyt prioritert.

7. juli 2003