Historisk arkiv

Matvarekjedene gjør for lite

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Landbruksdepartementet

- Matvarekjedene gjør for lite for å selge økologisk mat. Skal vi lykkes i å få opp en økonomisk interessant produksjon av økologisk mat, må det legges mye mer vekt på salget, sier politisk rådgiver i Landbruksdepartementet, Alvhild Hedstein (V).(21.05.2003)

Matvarekjedene gjør for lite

Matvarekjedene gjør for lite for å selge økologisk mat. Skal vi lykkes i å få opp en økonomisk interessant produksjon av økologisk mat, må det legges mye mer vekt på salget, sier politisk rådgiver i Landbruksdepartementet, Alvhild Hedstein (V). Hun mener vi "grovt sett" er i rute med å nå de nasjonale målene på økologisk produksjon og at utfordringene nå ligger lenger ute i verdikjeden.

- Vi hadde i fjor en økning i økologisk areal på vel 27 prosent, og det økologiske arealet utgjør nå vel 3 prosent av det totale jordbruksarealet. I årets jordbruksavtale har vi lagt inn en økning i tilskuddene på 11 millioner kroner forå møte den voksende interessen for økologisk produksjon. Men nå må det gjøres noe i forhold til markedsføringen og tilbudssiden av disse produktene.Her har både foredlingsindustrien og matvaregigantene et ansvar. Jeg er sikker på at forbrukeren er der når de blir kjent med varene og finner de i hyllene, sier Hedstein.

Hedstein understreker at Landbruksdepartementet har tatt initiativ for å få opp salget av økologisk mat. Hele rammen for utviklingstiltak rettes i sterkere grad mot utvikling av markedet. Aktuelle markedstiltak i handlingsplanen som bør vurderes igangsatt i 2004 er bl.a.:

  • Økt samarbeid med markedsaktører knyttet til informasjon om økologisk produksjon, herunder vurdere delfinansiering av markedsføringskampanjer for økologiske produkter
  • Vurdere å etablere premieringsordningen som er innført for kjøtt kan etableres som midlertidig ordning for andre produksjoner
  • Vurdere om det kan etableres en ordning med helkjedeavtaler hvor aktørene i kjeden fra jord til bord inngår forpliktende avtaler om produksjon, leveranser og omsetning.
  • Følge opp igangsatte nasjonale pilotprosjekter og initiere nye som kan løse identifiserte ”flaskehalser” i verdikjeden fra jord til bord.

21. mai 2003