Historisk arkiv

Norge gror igjen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Landbruksdepartementet

Presseinvitasjon

Presseinvitasjon: Norsk kulturlandskap, opparbeidet gjennom generasjoner, er i ferd med å gro igjen eller bli ødelagt av nedbygging. Landbruksminister Lars Sponheim (V) åpner Nordisk konferanse om kulturlandskap i Ulvik 2-4 juni. Pressekonferanse på Brakanes hotell mandag 2.6 kl. 15.00. (28.05.2003)

Presseinvitasjon

Nr.: 18
Dato: 27.05.2003

Kontaktperson:

Informasjonssjef i Landbruksdepartementet, Ottar Løvik- 48140477
Prosjektleder, Fylkesmannen i Hordaland, Steinar Sørli- 97160704

Norge gror igjen

Norsk kulturlandskap, opparbeidet gjennom generasjoner, er i ferd med å gro igjen eller bli ødelagt av nedbygging.

Landbruksminister Lars Sponheim (V) åpner Nordisk konferanse om kulturlandskap i Ulvik 2-4 juni. Pressekonferanse på Brakanes hotell mandag 2.6 kl. 15.00

Konferansen, ”Landskapet som ressurs”, skal bidra til økt samspill mellom aktivt landbruk og levende lokalsamfunn for å ta vare på og bruke kulturlandskapet som en ressurs. Dette temaet går igjen i foredragene til en rekke sentrale foredragsholdere fra hele Norden. Det legges opp til utflukter i et av landets fineste jordbruksområder der mediene kan delta.

- Kulturlandskapet, enten det ligger i dalførene våre eller på fjellet, er under et sterkt press. Vi må nå tenke nytt når det gjelder bruk og vern av kulturlandskapet, sier landbruksminister Lars Sponheim.

De nordiske landskapene er unike pga sin rike kulturarv og biologiske verdier. Det åpne kulturlandskapet er imidlertid truet av både gjengroing og utbygging og fortsetter utviklingen vil mange åpne og verdifulle landskap være borte om 10 år.

  • kulturlandskap nær tettsteder bygges ut i stor stil
  • massiv gjengroing over hele landet i distrikter med fraflytting
  • antall driftsenheter i landbruket er halvert på 30 år.