Historisk arkiv

Sauehelsen bedres

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Landbruksdepartementet

Landbruksminister Lars Sponheim (V) bevilger 2 millioner kroner for å bedre sauehelsen. (25.11.2003)

Sauehelsen bedres

 

Gjennom endringsbevilgningene har Sponheim fått "omdirigert" 2 millioner kroner slik at Statens dyrehelsetilsyn og Veterinærinstituttet umiddelbart kan iverksette et program for testing og kontroll av sauesjukdommen mædi. I samme prøverunde, som er rettet mot avlsringene, tas også ut dokumenterende prøver for å opprettholde Norsk fristatus i EU for sjukdommen brucellose. Brucellosefrihet er en forutsetning for kombinertbruk med melkeleveranse (gårdsbruk med sau som det skal leveres ku- eller geitemelk fra). I tillegg skal det tas prøver for å kartlegge genotyper mtp. skrapesjuke hos norske sauer etter EU-krav.

Både Norsk Sau- og geitalslag og Helsetjenesten for småfe har vært pådrivere for å få startet dette viktige arbeidet og selv om midlene har kommet sent på året har Statens dyrehelsetilsyn og Veterinærinstituttet iverksetter programmet på kort varsel. Det lokale leddet til Statens dyrehelsetilsyn - distriktsveterinærene sendes med dette trolig ut på sin siste prøvetakingsrunde før Statens dyrehelstilsyn inngår i Mattilsynet fra 1.1.2004.

Alle aktører er innforstått med at man må gjøre noe nå for å stoppe økt utbredelse av sauesjukdommen mædi. Sjukdommen har årelang inkubasjonstid og smitte oppdages ofte ikke før etter flere år uten at det tas prøver i besetningen. Det er derfor svært positivt at alle, og ikke minst distrikstveterinærene, gjør en ekstra innsats på kort varsel, sier Lars Sponheim (V).