Historisk arkiv

Selvpålagt forbud

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Landbruksdepartementet

Landbruksminister Lars Sponheim oppfordrer Handels og Servicenæringens Hovedorganisasjon (HSH) og Pelsbransjens hovedorganisasjon Pelsinform til å samarbeide om et selvpålagt forbud mot salg av pels og skinn fra hund og katt. Handels- og pelsnæringen er positive og vil bidra til bedre forbrukerinformasjon. (05.03.2003)

Selvpålagt forbud

Landbruksminister Lars Sponheim oppfordrer Handels og Servicenæringens Hovedorganisasjon (HSH) og Pelsbransjens hovedorganisasjon Pelsinform til å samarbeide om et selvpålagt forbud mot salg av pels og skinn fra hund og katt. Handels- og pelsnæringen er positive og vil bidra til bedre forbrukerinformasjon.

Både fra ledelsen i HSH og Pelsinform understrekes det at de ikke ønsker handel med pels og skinn fra hund og katt i Norge. Fra september 2003 vil pelsfaghandlerne innføre en standardisert merkeordning på alle pelsprodukter som gir forbrukeren informasjon om navn på art på norsk og latin. Om det blir en påbudt merking av alle pelsprodukter som omsettes i Norge, vil eventuelt være en konsekvens av St. meld Om dyrehold og dyrevelferd som Stortinget har til behandling.

Fra myndighetenes side ønsker Lars Sponheim å utrede muligheten for å opprette en nasjonal database som kan bidra til rask og sikker artsbestemmelse av pels og pelsprodukter. Norges Veterinærhøgskole har kompetanse og teknikk for DNA identifikasjon av dyrehår. Dette vil bidra til bedre forbrukerinformasjon og handels- og pelsnæringen vil få en mulighet til å identifisere produkter det er tvil om.

5. mars.2003