Historisk arkiv

Status i WTO-forhandlingene

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Landbruksdepartementet

Ministermøtet er det høyeste organet i WTO, og forhandlingene skal foregå i den meksikanske byen Cancún fra 10. til 14. september. Landbruksdepartementets hjemmesider orienterer deg om WTO. (29.08.2003)

Status i WTO-forhandlingene

Hovedrådsformannen i WTO, Carlos Pérez de Castillo, la den 24.8 fram ukast til erklæring fra ministermøtet i Cancún. Ministermøtet er det høyeste organet i WTO, og forhandlingene skal foregå i den meksikanske byen Cancún fra 10. til 14. september.

Hovedrådsformannens papir skal danne utgangspunkt for forhandlingene i Cancún, og omhandler alle områder det forhandles på. For landbruk legges det opp til at ministrene skal bli enige om tidsfrist for ferdigstilling av nytt regelverk, samt et ”rammeverk” for de nye reglene. Dette rammeverket skal ligge til grunn for de videre forhandlingene om landbruk i Genève. Dette innebærer bl.a. forslag til hvilke formler som skal brukes for videre reduksjoner i tollsatsene, men det er ikke satt inn tall i formlene. Størrelsen på reduksjonene, vil bli en del av de videre forhandlingene.

Norge deltar aktivt i forberedelsene til ministerkonferansen for å påvirke denne prosessen til beste for norske interesser. Den overordnede målsettingen for Norge er, og har hele tiden vært, å sikre fortsatt handlingsrom til å utforme en nasjonal landbrukspolitikk i tråd med våre prioriteringer. I denne sammenhengen er det særlig viktig å sikre at vi også i fremtiden kan ha et sterkt importvern for sentrale varer for norsk landbruk.

Norge har vært en sentral aktør i forhandlingene når det gjelder å legge vekt på landbrukets bidrag til å produsere viktige fellesgoder som bl.a. kulturlandskap, langsiktig matsikkerhet, distriktsbosetting og biologisk mangfold, i tillegg til produksjonen av matvarer. Skal vi fortsatt sikre denne mangfoldige produksjonen, må vi også i framtida ha en sterk landbrukssektor med produksjon over hele landet.

29. august 2003