Historisk arkiv

System-kritikk fra forbrukerne

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Landbruksdepartementet

-Dette er en langt tøffere tilbakemelding enn jeg hadde regnet med. Det dere kommer med er en system-kritikk som vi politikere er nødt til å ta på alvor, sa landbruksminister Lars Sponheim (V) da han fikk overrakt den første rapporten fra de matpolitiske panelene. (18.06.2003)

Pressemelding

Nr.: 25
Dato: 18.06.2003

Kontaktperson:

Ottar Løvik, 22 24 91 05/ 48 14 04 77

System-kritikk fra forbrukerne

-Dette er en langt tøffere tilbakemelding enn jeg hadde regnet med. Det dere kommer med er en system-kritikk som vi politikere er nødt til å ta på alvor, sa landbruksminister Lars Sponheim (V) da han fikk overrakt den første rapporten fra de matpolitiske panelene.

De matpolitiske forbrukerpanelene består av 63 personer fordelt på syv regionale paneler (Oppland, Oslo/Akershus, Telemark, Vest Agder, Hordaland, Nord-Trøndelag og Troms). Panelene skal speile forbrukernes syn på ulike matpolitiske temaer, og denne gangen stilte panelet spørsmålet: Hva vil du vite om kjøttet du spiser?

Prosjektet er finansiert av Landbruksdepartementet og gjennomføres av Forbrukerrådet.

Fra overrekkelsen-Forbrukerne ønsker mer informasjon om hvor kjøttet kommer fra og det må både næringen og myndighetene legge til rette for. Det må være mulig å kjøpe kjøtt der du kan finne igjen sporene etter bonden, sier Sponheim . Han lover at samtlige i panelene får brev om hva som nå blir gjort med innspillene som er kommet frem.

Forbrukerpanelene er samstemte i flere saker og vil vite hva de spiser og opprinnelsesmerking av kjøtt bør gjelde mer enn bare storfekjøtt. Majoriteten vil også ha informasjon om hvilken gård og/eller region kjøttet kommer fra dersom det er norsk, og de vil vite pakkedato, slaktedato og frysedato. Panelrepresentantene ønsker seg også større mangfold i butikken og bedre kompetanse hos de ansatte i matbutikkene.

- Et større mangfold i butikkene er et helt sentralt punkt for forbrukerpanelene, som jeg er opptatt av. Her ligger en klar utfordring til forbrukerne selv, som jeg mener må alliere seg for å finne andre salgskanaler enn bare de tradisjonelle kjedene. Jeg tar i mot panelenes synspunkter med glede, det er viktig at forbrukerne engasjerer seg og er aktive i debatten om matproduksjon i Norge, sier Lars Sponheim.