Historisk arkiv

WTO-forslag urealistisk

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Landbruksdepartementet

WTO’s utkast til forhandlingsløsning på jordbruk er urealistisk, men kommer likevel til å virke som et sterkt press mot våre egne posisjoner i forhandlingene, sier statssekretær Leif Helge Kongshaug i Landbruksdepartementet.(13.02.03)

Pressemelding

Nr.: 4
Dato: 13.02.2003

Kontaktperson:

Leif Helge Kongshaug, 22249102, 93063642

WTO-forslag urealistisk

WTO’s utkast til forhandlingsløsning på jordbruk er urealistisk, men kommer likevel til å virke som et sterkt press mot våre egne posisjoner i forhandlingene, sier statssekretær Leif Helge Kongshaug i Landbruksdepartementet.

Les WTO-utkastet

Stuart Harbinson, lederen av jordbruksforhandlingene i WTO, la i går frem første utkast til forhandlingsløsning på jordbruk. Hvis forslaget skulle bli det endelige resultatet, vil det få dramatiske konsekvenser både for landbruket i Norge og for resten av Europa, mener Kongshaug.

- Utkastet fra WTO-administrasjonen er urealistisk, men viser med all tydelighet hva slags utfordringer våre forhandlere står overfor og i hvilken retning dette drar. Norge har lagt seg på en høyst realistisk linje, og har lite å gå på. Det samme har EU understreket. Selv vårt utkast vil bety forandringer for landbruket fremover, sier Kongshaug, som understreker at Norge har lite å gi i de kommende forhandlingene.

10. februar meldte Norge inn sin posisjon for landbruksforhandlingene i Verdens Handelsorganisasjon (WTO).

Forslaget går blant annet ut på at tollsatsene reduseres med minimum 10 prosent på hvert enkelt landbruksprodukt og 36 prosent i snitt. Her har EU foreslått minimum 15 prosent kutt men også de en gjennomsnittlig reduksjon på 36 prosent. Norge vil ha en todelt reduksjon av prisstøtten til landbruket det 20 prosent kuttes på varer til hjemmemarkedet og en reduksjon på 60 prosent på varer til eksport. Men Norges beskjedne eksport gir dette et gjennomsnittlig kutt i prisstøtten på 25 prosent. EU går her inn for en reduksjon på 55 prosent for alt.

- Norsk landbruk er dyrt å drive. Det trengs et robust importvern for å opprettholde en matproduksjon her i landet. WTO-forslag ville ha utradert hele næringen, sier Kongshaug.