Historisk arkiv

Enklere modell for avgifter og gebyr i matforvaltningen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Landbruksdepartementet

Med virkning fra 1.1.2004 er det vedtatt nye forskrifter om gebyr og avgifter for tilsyn og kontroll. (16.01.2004)

Enklere modell for avgifter og gebyr i matforvaltningen

Med virkning fra 1.1.2004 er det vedtatt nye forskrifter om gebyr og avgifter for tilsyn og kontroll. De nye reglene følger opp Stortingets vedtak om finansiering av tilsynsvirksomheten. Et viktig prinsipp i forskriftene er at de skal sikre at ingen betaler høyere gebyr enn det tilsynet faktisk koster.

Ny forskrift om gebyr og avgifter er nå vedtatt, og består av en avgiftsordning og en gebyrordning for særskilte ytelser. Et viktig prinsipp når det gjelder gebyrordningen er at ingen skal betale mer enn de ressurser som tilsynet bruker. Utgangspunktet for beregningen er at ytelsene deles inn i gebyrklasser som angir ytelsens laveste til høyeste ressursforbruk i hver klasse. Gebyret beregnes deretter ut fra det laveste ressursforbruk i gebyrklassen. Dette innebærer for eksempel at en ytelse som plasseres i klassen for ytelser som tar mellom 2 dagsverk og opp til et ukeverk, kun skal belastes for 2 dagsverk selv om ytelsen faktisk tar mer tid. Skulle det vise seg at faktisk ressursbruk likevel er mindre enn angitt i den aktuelle klassen, kommer prinsippet om at ingen skal betale mer enn de ressurser som medgår til anvendelse. Systemet vil derfor virke slik at gebyret som oftest vil være lavere enn den faktiske ressursbruken.

I tillegg er det videreført gebyrordninger på mer avgrensede områder. Disse gebyrene teller i alt 8 bestemmelser, og er innarbeidet i eksisterende forskrifter. Øvrige bestemmelser om avgifter og gebyrer er opphevet.

Den nye modellen innebærer en betydelig forenkling og samtidig legger grunnlaget for en mer logisk og oversiktlig avgifts- og gebyrpolitikk. Der vi tidligere hadde en rekke ulike forskriftsbestemmelser om avgifter og gebyrer fastsatt av ulike departementer og forvaltet av ulike instanser, er det nå utarbeidet en modell som tar konsekvensen av en helhetlig tilsynsordning.

Regjeringens matpolitiske målsetning om trygg mat bygger på prinsippet om at det er næringsutøverne som er ansvarlige for å sikre mattryggheten. Det offentlige skal føre tilsyn med at dette skjer. For å sikre trygge og gode sluttprodukt må en ha et tilsynsapparat som er samordnet og følger hele produksjonskjeden. Dette er grunnlaget for vedtagelsen av ny matlov og opprettelsen av det nye Mattilsynet fra 1.1.04.

Når det gjelder størrelsen på de enkelte gebyrpliktige ytelsene, er det Mattilsynet som fastsetter gebyret ut fra et forhåndsstipulert ressursforbruk. Veiledende satser for gebyr for særskilte ytelser vil derfor bli lagt ut på mattilsynets hjemmeside http://www.mattilsynet.no/, ca. uke 4/5.


16. januar 2004