Historisk arkiv

GMO: Sponheim vil ha null-grense

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Landbruksdepartementet

GMO: Landbruksminister Lars Sponheim (V) og miljøvernminister Knut Arild Hareide (KRF) ber EU-kommisjonen foreslå null-grense for innblanding av GMO i såvarer. (03.09.2004)

GMO: Sponheim vil ha null-grense

Lars Sponheim. Foto: Knut Fjeldstad, ScanpixGMO: Landbruksminister Lars Sponheim (V) og miljøvernminister Knut Arild Hareide (KRF) ber EU-kommisjonen foreslå null-grense for innblanding av GMO i såvarer.

EU er i ferd med å utvikle regler som setter terskelverdier for innblanding av GMO i såvarer. Med utgangspunkt i føre-var prinsippet fører regjeringenen en restriktiv politikk på genteknologiområdet. Landbruksministeren og miljøvernministeren har derfor sendt et felles brev til Kommisjonen hvor det er foreslått at terskelverdiene settes til deteksjongrensen.

Minimumsgrense
Det norske standpunktet bygger på at merking ved innblanding av GMO i såvarer settes så lavt som mulig: Dette er viktig både for å minimere risikoen for GMO-innblanding i næringsmidler, og for at såvarene skal være renest mulig. Det kommende regelverket må sikre forbrukernes rett til å velge GMO-frie produkter, og produsentenes rett til å velge å produsere uten GMO.

Føre var
"Vi har begrenset erfaring med dyrking av genmodifiserte vekster. Såvare kan både spres, og overleve i jorden i årevis, og fører til betydelig mangfoldiggjøring før høsting. Dette tilsier at en må vise forsiktighet og at føre-var prinsippet må legges til grunn ved etablering av en terskelverdi for GMO-innblanding i såvarer", sier Landbruksminister Lars Sponheim. Terskelverdien bør derfor settes til deteksjonsgrensen, med andre ord at det bør etableres en ”nullgrense” for innblanding av GMO i såvarer.


3. september 2004