Historisk arkiv

Hagebruk og snegler på planter

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Landbruksdepartementet

Hagebruk: Planteforsk er ute med ny og oppdatert informasjon om snegler på planter i hage- og jordbruk. Bare noen få arter opptrer som skadedyr på planter. (08.07.2004)

Hagebruk og snegler på planter

Hagebruk: Planteforsk er ute med ny og oppdatert informasjon om snegler på planter i hage- og jordbruk. Bare noen få arter opptrer som skadedyr på planter.

Lever av planter
Sneglene er viktige i nedbrytingsprosessen av plantemateriale i naturen. Områder med høy fuktighet, moderate temperaturer og milde vintre er ideelle omgivelser for snegler. I Norge finnes det ca 80 arter av landlevende snegler, og de fleste lever av planter. Bare noen få arter opptrer som skadedyr på planter i hagebruket. Skaden blir størst når unge planter eller selve frukten og grønnsaken angripes. Åkersneglen er velkjent som skadedyr, mens Iberiaskogsneglen er ny i norsk fauna. Foreløpig finnes denne siste arten bare som skadedyr i småhager.

Hold hagen ryddig
Snegler har liten evne til å spre seg på egen hånd. Den relativt raske utbredelsen av nye sneglearter de siste årene, skyldes spredning ved hjelp av mennesker gjennom planter og jord. Et godt renhold i hagen med få fuktige gjemmesteder for snegler hjelper til med å holde snegleplagen på et lavt nivå.

Brun iberiaskogsnegl. Foto: Arild Andersen, Planteforsk
Brun iberiaskogsnegl
Foto: Arild Andersen, Planteforsk

Planteforsk er ute med ny og oppdatert informasjon om snegler som skadedyr på planter i hage- og jordbruk. I "Grønn kunnskap" finner du informasjon om arter, skader og forebyggende tiltak.