Historisk arkiv

Høstkorn uten pløying og erosjon

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Landbruksdepartementet

Høstkorn har stort omfang i Akershus, og dyrkes mye på planert leirjord. Dette er jord med høy erosjonsrisiko. Et samarbeidsprosjekt kan bidra til at bøndene forenkler jordarbeidingen. (24.05.2004)

Høstkorn uten pløying og erosjon

Høstkorn har stort omfang i Akershus, og dyrkes mye på planert leirjord. Dette er jord med høy erosjonsrisiko. Et samarbeidsprosjekt kan bidra til at bøndene forenkler jordarbeidingen.

Alternativer til høstpløying
Høstkorn uten pløying, Akershus. Foto: Bjørn Rørslett, SamfotoMålet med samarbeidsprosjektet ”Kostnadseffektiv høstkorndyrking uten pløying på erosjonsutsatt jord”, er å finne ut av hvilken effekt ulik jordarbeiding har på avling og avrenning. På denne måten kan man finne fram til jordarbeidingsmetoder som reduserer tilførselen av jord og næringsstoffer til vassdragene, og som samtidig er kostnadseffektivt. Alternativet til høstpløying kan være lett høstharving og direktesåing.

Høstkornprosjektet er et samarbeidsprosjekt mellom Planteforsk, Jordforsk, Fylkesmannens landbruksavdeling i Akershus og forsøksringene. Det startet i 2002 og vil fortsette ut 2006.


24. mai 2004