Historisk arkiv

Jordbruksinntektene øker

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Landbruksdepartementet

Jordbruk: Fra 2002 til 2003 økte inntekten pr årsverk i jordbruket med over 11 prosent. Fra 2003 til 2004 anslås inntektene å øke med vel 10 prosent. Det viser tall Budsjettnemnda for jordbruket (BFJ) offentliggjør i dag. (15.04.2004)

Jordbruksinntektene øker

Jordbruksinntektene øker. Fra 2002 til 2003 økte inntekten pr årsverk i jordbruket med over 11 prosent. Fra 2003 til 2004 anslås inntektene å øke med vel 10 prosent. Det viser tall Budsjettnemnda for jordbruket (BFJ) offentliggjør i dag. Produksjonen øker noe og arealene holder seg på et høyt nivå. Det er særlig en gunstig kostnadsutvikling, spesielt lavere realrente og økt arbeidsproduktivitet som gir inntektsøkning pr utført årsverk i sektoren.

Politikken virker, sier Sponheim
I 2004 vil jordbruket i flg. BFJ ha en realrentekostnad som er over 800 mill. kroner lavere enn i 2002. Samtidig produseres de samme mengdene råvarer med vel 6 prosent mindre arbeid pr år og med en viss reduksjon også i andre kostnader.

- Dette er positive inntektstall for jordbruket. Spesielt viser tallene hvilken betydning en økonomisk politikk som gir lave renter har, sier landbruksminister Lars Sponheim (V). - I løpet av de par siste årene har vi også iverksatt en rekke tiltak som gir bedre muligheter for de som vil satse innen jordbruket. Friere omsetning av mjølkekvoter, økte konsesjonsgrenser for kraftfórkrevende produksjoner og bedre vilkår for samdrifter er noen eksempler. Vi ser nå at denne politikken gir resultater, sier Sponheim. - Kontroll på kostnadsutviklingen, høy effektivitetsutvikling og god markedsbalanse for råvarene er andre viktige faktorer bak disse tallene. Framover er det viktig å holde høy aktivitet på utvikling av nye produkter, lokale varianter og alternativ næringsutvikling, sier landbruksministeren.

Jordbruksforhandlingene
Budsjettnemnda for jordbruket utarbeider grunnlagsmateriale til de forestående jordbruksforhandlingene. Forhandlingene starter med jordbrukets krav 26. april og statens tilbud 4. mai. Tallene er hentet fra Totalkalkylen for jordbruket, som er regnskap for jordbrukssektoren, hvor inntektene er jevnet ut for tilfeldig variasjon mellom år som følge av variasjon i været. BFJ avgir utredninger om Jordbrukets totalregnskap, Referansebruksberegninger for ulike produksjoner og Resultatkontroll for landbrukspolitikken.


15. april 2004