Historisk arkiv

Jordvern og boligbygging i konflikt

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Landbruksdepartementet

Jordvern: 68 prosent av kommunepolitikerne mener at arealforvaltning skaper store eller middels konflikter. De største konfliktene er i de folkerikeste kommunene. (20.09.2004)

Jordvern og boligbygging i konflikt

Jordvern: 68 prosent av kommunepolitikerne mener at arealforvaltning skaper store eller middels konflikter. De største konfliktene er i de folkerike kommunene. Boligbygging oppgis som hovedårsak til at dyrket mark bygges ned.

Kommunene må være modige
- Jeg ønsker debatt om fremtidens landskap, regjeringen skal gi tydelige signaler om hvor vi vil og kommunene må være modige nok til å tørre å ta de vanskelige avveiingene mellom utbygging og vern, sier Landbruks- og matminister Lars Sponheim (V).

Sponheim er i dag hovedinnleder på "Den nasjonale konferansen om kulturlandskap og arealbruk, Kampen om arealene" som går i Stavanger, 20. - 21. september 2004.

Har din kommune gjennomført tiltak for å begrense bruk av landbruks-, natur- og friluftsområder til utbyggingsformål?

Graf
En tredjedel (34 prosent) sier at deres kommune ikke har gjort noe for å begrense utbygging av landbruks, natur- og friluftsområder. Her er det ikke forskjeller mellom store og små kommuner, noe som tyder på at en tredjedel av de kommunene som opplevere størst press og konflikter rundt arealforvaltning, heller ikke har gjennomføret tiltak for å begrense utbygging.

Viktig å sikre arealer
Det er stor enighet blant kommunepolitikerne om at det er viktig å sikre ulike typer areal, 62 prosent mener det er viktig å sikre tettstednære friområder, 54 prosent mener det er viktig å sikre dyrket mark.. I de store kommunene er det viktigst å sikre rekreasjonsområder , i mindre kommuner er det dyrket mark som er det viktigste.

- Det er viktig at alle kommuner er beviste på hvilke virkemidler de har til rådighet og har en klar politikk på hva man vil verne. Fra statens side vurderer vi fortløpende om vi må gå inn med sterkere tiltak. Jeg har stor tro på at kommunene selv skal styre dette, men dersom vi ser at nasjonale målsetninger ikke nås må vi vurdere sterkere tiltak for å bevare de 3 prosentene med dyrkbar mark vi har her i landet, sier Sponheim.

Kontakt. Informasjonssjef Ottar Løvik, 48 14 04 77

Undersøkelsen ble gjennomført 20.-24. august i et representativt utvalg av valgte kommunestyrerepresentanter. Det ble benyttet telefonintervjuer. Kontaktperson i MMI er Erik Dalen. Feilmarginer: 4-5 prosent.


20. september 2004