Historisk arkiv

Kraftig økning i skogvernet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Landbruksdepartementet

Landbruksminister Lars Sponheim og miljøvernminister Knut Arild Hareide presenterte i dag en plan for opptrapping av skogvernet i Norge på inntil 40 prosent. (02.07.2004)

Pressemelding

Nr.: 6
Dato: 2. juli 2004

Kontaktpersoner:
Avd.dir. Pål Vidar Sollie, Miljøverndepartementet. Tlf. 91 80 55 97
Avd.dir. Knut Øistad, Landbruksdepartementet. Tlf. 90 53 43 75

Kraftig økning i skogvernet

Miljøvernminister Knut Arild Hareide og landbruksministeren Lars Sponheim går inn for en kraftig opptrapping av skogvernet. De vil ha en forsterket innsats for vern av skog på statlige arealer og en rask framdrift i arbeidet. Vernet vil gi et potensiale for en økning av skogvernet i Norge på inntil 40 prosent.

Landbruksminister Lars Sponheim og Miljøvernminister Knut Arild Hareide Landbruksminister Lars Sponheim og miljøvernminister Knut Arild Hareide.

- Det er viktig at staten som stor grunneier tar ansvar. Derfor vil vi nå satse på omfattende verneprosesser for Statskogs arealer. Dette gir et potensiale for å øke skogvernet i Norge med inntil 40 prosent, sier landbruksminister Lars Sponheim.

- Vern av skog på statsgrunn vil være et viktig bidrag til sikring av det biologiske mangfoldet i norske skoger. Dette er også et viktig bidrag i tillegg til det frivillige vernet som det nå arbeides med blant private skogeiere, sier miljøvernminister Knut Arild Hareide.

Etter et nært samarbeid med Statskog har Direktoratet for naturforvaltning (DN) iverksatt kartlegging av om lag 700 000 dekar skog, i hovedsak i Sør-Norge, som kan være aktuelle for skogvern etter naturvernloven. DN planlegger videre registreringer i Midt-Norge og Nord-Norge kommende år. Allerede i Sem-erklæringen slo Regjeringen fast at det er behov for å øke skogvernet.

Norge har uvanlig stor variasjon av skogtyper, også skogtyper som er internasjonalt sjeldne. Over 1400 truede (rødlistede) arter lever i skog, og dette er nær halvparten av alle truede arter i Norge. Derfor er økt skogvern nødvendig for å ta vare på det store biologiske mangfoldet i norske skoger

De aktuelle arealene omfatter både statsallmenninger og ordinær statsgrunn med både produktiv og uproduktiv skog. Oversikter over aktuelle arealer er å oppfatte som et utredningsgrunnlag som vil bli lagt til grunn for den videre prosessen.

Gjennomføring og iverksetting av vern etter naturvernloven skjer etter prosedyrer som omfatter miljøfaglige utredninger, kartlegging av brukerinteresser og formelle høringsrunder.

Vern av statsgrunn vil også berøre rettighetshavere i statsallmenningene. Det er derfor viktig å finne gode løsninger som både ivaretar rettighetene til berørte parter og som samtidig sikrer rask framdrift i arbeidet. Departementene vil derfor etablere kontakt med både Statskog SF, Norges Fjellstyresamband, Norges Allmenningsforbund, Utmarkskommunenes Sammenslutning og Kommunenes Sentralforbund med sikte på felles avklaring av sentrale spørsmål som måtte komme opp i dette arbeidet. Siktemålet er å ha på plass endelige beslutninger om vern i løpet av et år, eventuelt kan det ta noe lengre tid for enkelte arealer dersom særskilte forhold tilsier det.

Pressekontakter:
Ståle Norang, Landbruksdepartementet, tlf. 41 43 80 11 Eva Nordvik, Miljøverndepartementet, tlf. 90 99 66 72