Historisk arkiv

Kulturlandskap: Bekymret for gjengroing

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Landbruksdepartementet

Kulturlandskap: Nesten halvparten av oss er bekymret for at kulturlandskapet skal gro igjen, viser resultater fra undersøkelsen Norsk Monitor. (25.06.2004)

Kulturlandskap: Bekymret for gjengroing

Kulturlandskap: Nesten halvparten av oss er bekymret for at kulturlandskapet skal gro igjen, viser resultater fra undersøkelsen Norsk Monitor. 43 prosent av befolkningen er meget eller ganske bekymret for gjengroing av kulturlandskapet. Dette viser resultater fra MMIs landsrepresentative undersøkelse.

Viktig eksportartikkel
- Gror kulturlandskapet igjen vil det få store følger både for landbruket og reiselivet. Kulturlandskapet er en av våre viktigste eksportartikler. Det er naturen vår, de åpne dalførene, turistene stort sett kommer for å se, og det er det åpne landskapet som gir mange av oss opplevelser og rekreasjon. Skal vi lykkes i å bevare disse verdifulle områdene, må arbeidet med kulturlandskap prioriteres høyere, sier landbruksminister Lars Sponheim (V)

Lars Sponheim på Havrå-tunet

Landbruksminister Lars Sponheim på Havrå tunet. På Havrå er teigdelingen i innmarka intakt, og dette er med på å gi landskapet særpreg.Selv om gjengroing er et problem, er det fortsatt i stor grad mulig å finne igjen og tilbakeføre spor etter aktiv drift.
Foto: LD

Behov for nytenking
Landbruksdepartementets nasjonale konferanse med temaet "Kampen om arealene", skal inspirere og motivere til nytenkning og politisk debatt om hvordan landskapet skal forvaltes.

- Det handler om å lage en politikk for fremtidig næringsutvikling, turisme, matproduksjon, rekreasjon og opplevelser, sier Sponheim.

Graf

Norsk Monitor er en omfattende kartlegging av nordmenns oppslutning om verdier og grunnholdninger. MMI har gjennomført Monitor-undersøkelsene hvert annet år siden 1985. Kontaktperson i MMI: Erik Dalen tlf.22 95 47 74


25. juni 2004