Historisk arkiv

Mat: Barnemat lite forurenset

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Landbruksdepartementet

Mat: Barnemat på glass inneholder noe forurensning av det kjemiske stoffet ESBO, men ikke i mengder som overskrider EUs grenseverdi, viser en analyse gjort på oppdrag fra Mattilsynet. (16.09.2004)

Mat: Barnemat lite forurenset

Mat: Barnemat på glass inneholder noe forurensning av det kjemiske stoffet ESBO, men ikke i mengder som overskrider EUs grenseverdi, viser en analyse gjort på oppdrag fra Mattilsynet. Grenseverdien er imidlertid beregnet ut fra hva som er tolerabelt for voksne mennesker. Mattilsynet vil undersøke om grenseverdien gir god nok beskyttelse også for barn.

Prøver fra seks typer barnemat på glass fra Nestlé og Småfolk er undersøkt. De aktuelle forurensende stoffene som er undersøkt, ESBO og 2-EHA, stammer fra lokkene som brukes på glassemballasje. Ingen av prøvene inneholdt ESBO over EUs grenseverdi (60 mg/kg barnemat), men enkelte av prøvene fra Nestlé innholdt omtrent halvparten (30 mg/kg barnemat). I Sveits og i Østerrike har matmyndighetene trukket all barnemat med ESBO over 30 mg/kg barnemat fra markedet. På bakgrunn av at Sveits og Østerrike håndterer dette strengere enn andre land, vil Mattilsynet be Vitenskapskomiteen for mattrygghet om å vurdere den eksisterende grenseverdien for ESBO i babymat.


16. september 2004