Historisk arkiv

Mat: Bedre hvetekvalitet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Landbruksdepartementet

Mat: Forskere ved Norges landbrukshøgskole og Matforsk har funnet frem til metoder som skal gi stabil hvetekvalitet. Det gir bedre og sunnere bakevarer. (30.08.2004)

Mat: Bedre hvetekvalitet

Mat: Forskere ved Norges landbrukshøgskole og Matforsk har funnet frem til metoder som skal gi stabil hvetekvalitet. Det gir bedre og sunnere bakevarer.

Kvalitet er avgjørende
Hele verdikjeden for matkorn har vært involvert, fra planteforedler og såkornprodusent til baker. Forskningen viser at proteinkvalitet er viktigere enn proteinmengde, og at bondens valg av hvetesort er avgjørende for om kvaliteten holder mål i forhold til industriens krav. Det viser seg at proteinkvaliteten på hvetemelet er det som har størst innvirkning på bakeresultatet. Det har lenge vært fokusert på proteininnhold i hvete som barometer for kvaliteten, men dette er ikke en så entydig kvalitetsparameter som tidligere antatt.

Hvete. Foto: LD
Hvete. Foto: LD

Lønnsom omlegging
Både ut i fra et miljø- og et produksjonsmessig perspektiv kan dette være en lønnsom omlegging. Proteininnhold i hvete er i stor grad styrt av nitrogengjødsling, mens proteinkvalitet er avhengig av hvetesort. Det vil dermed lønne seg å redusere noe på den totale nitrogengjødslingen, og fordele dette på en annen måte gjennom vekstsesongen. Samtidig som utgiftene til gjødsel reduseres, vil det og innebære mindre avrenning av overskytende nitrogen i vann og vassdrag.

Forskere har funnet metoder som gir stabil hvetekvalitet og gjør norske bakervarer bedre. Det blir lettere å lage grovere og sunnere brød.


30. august 2004