Historisk arkiv

Mat: Bygg skal gjenreises

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Landbruksdepartementet

Mat: Bygg skal gjenreises som en viktig bestanddel av kostholdet. Byggrynsuppe, vassgraut, brød og lefser bakt med bygg kan på nytt innta norske kjøkken - dersom deltakerne på en temadag om bygg får det som de vil. (20.09.2004)

Mat: Bygg skal gjenreises

Mat: Bygg skal gjenreises som en viktig bestanddel av kostholdet. Byggrynsuppe, vassgraut, brød og lefser bakt med bygg kan på nytt innta norske kjøkken - dersom deltakerne på en temadag om bygg får det som de vil.

Et halvt hundre mennesker deltok på fagdagen ”Bygg fremdtiden!” som Matforsk arrangerte sammen med Planteforsk og Institutt for plante- og miljøfag ved Norges landbrukshøgskole. Deltakerne representerte hele verdikjeden; fra bonde og møller til industri og baker. Store deler av ”støtteapparatet” var

Bygg. Foto: LD

også på plass: Landbruksdepartement (Det Kongelige Landbruks- og matdepartement), Innovasjon Norge, Norges forskningsråd og flere av landbruksavdelingene ute hos fylkesmennene.

Gedigent spleiselag
Temadagen munnet ut i et ”vedtak” om å forfatte et posisjoneringsnotat som skal sendes ulike instanser hvor det sjanse for å utløse prosjektmidler.
- Selv om vi allerede vet mye om bygg, vil vi trenge store summer for å fortsette kartleggingen av de beste sortene og å dokumentere byggets mange helsebringende komponenter. Å utvikle nye og spennende matprodukter med bygg som smaker godt, er også et langt lerret å bleke. Alt dette krever at mange ”spytter i kassa” og drar i samme retning, oppsummerte én av initiativtakerne til møtet, forskningsdirektør på Matforsk, Einar Risvik.


20. september 2004