Historisk arkiv

Mat: Hardangerfrukt søker beskyttelse

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Landbruksdepartementet

Mat: 350 fruktdyrkere i Hardanger søker eksklusiv rett til å bruke Hardangernavnet på frukten de dyrker, gjennom den lovbaserte ordningen Beskyttede betegnelser. (05.07.2004)

Mat: Hardangerfrukt søker beskyttelse

Mat: 350 fruktdyrkere i Hardanger søker eksklusiv rett til å bruke Hardangernavnet på frukten de dyrker, gjennom den lovbaserte ordningen Beskyttede betegnelser.

Beskyttede betegnelser

Mat med eksklusivitet
Ordningen med Beskyttede betegnelser er opprettet av Landbruksdepartementet. Beskyttede betegnelser gjør det mulig å lovbeskytte produktnavn på landbruksbaserte næringsmidler samt fisk og fiskevarer som har en spesiell geografisk opprinnelse, tradisjon og/eller særpreg.

Lovbeskytter frukt
Nå har fruktprodusenter fra Hardanger-regionen gjennom sammenslutningen Hardanger Fruktprodukt søkt om å beskytte produktnavnene på frukt fra Hardanger. Søknadene gjelder produktnavnene Hardangereple, Hardangerpærer, Hardangermoreller og Hardangerplommer. I tillegg er det gjennom selskapet Fellesjuice AS søkt om lovbeskyttelse av navnet Eplejuice fra Hardanger. Produsentene ønsker gjennom dette å skape merverdi av frukten og gjøre den mer attraktiv i markedet.

Garanti for produsent og forbruker
Beskyttede betegenelser vil gi forbrukere garanti for at varene de kjøper faktisk har den geografiske opprinnelsen og særpreget som er knyttet til navnet. Samtidig vil produsenten i Hardanger være rettslig sikret mot at annen frukt som ikke oppfyller kravene misbruker navnet Hardanger.

I Norge er det Matmerk som sammen med Mattilsynet administrerer ordningen med Beskyttede betegnelser. Økologisk Tjukkmjølk fra Røros var det første norske produktet som fikk tildelt en Beskyttet geografisk betegnelse. Flere norske matprodukter søker nå beskyttelse, bla 350 fruktdyrker i Hardanger som søker om eksklusiv rett til å bruke Hardangernavnet på frukten de dyrker.


5. juli 2004