Historisk arkiv

Mat: Kan se harskning

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Landbruksdepartementet

Mat: Forskere kan nå se at maten er harsk - før du smaker det. Mat- og fiskeriforskningen har utviklet en hurtigmetode basert på lys, som gir svar på hvor harsk maten er. (28.09.2004)

Mat: Kan se harskning

Mat: Forskere kan nå se at maten er harsk - før du smaker det. Matforsk på Ås og Fiskeriforskning i Tromsø har utviklet en hurtigmetode basert på lys (fluorescens) som brukes rett på maten, og som gir svar på hvor harskt produktet er.

Belyser matvarer
Metoden går ut på å belyse matprodukter med ultrafiolett eller lilla lys. En del komponenter som dannes ved harskning i matvarer vil da fluorescere og sende ut lys som både kan sees med det blotte øyet og måles ved spektometere. Ved å måle lysets intensitet ved ulike bølgelengder kan man si noe om harskningsprosessen. Metoden har vist seg å fungerer bra på kjøtt, fisk, meieriprodukter, dressinger og forprodukter.

Forskningsprosjektet mottar midler over Næringsmiddelprogrammet ved Norges forskningsråd, og vil ha stor betydning for næringsmiddelindustrien. Industrien har behov for raske og pålitelige metoder som kan måle tidlige stadier av harskning i mat.


28. september 2004