Historisk arkiv

Mat: Kornlagrene krymper

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Landbruksdepartementet

Mat: Rekordavlinger er ikke tilstrekkelig. Verdens kornlagre krymper. - Dette viser klart at alle land har ansvar for å produsere mat der det er mulig, sier statssekretær i Landbruks- og matdepartementet, Leif Helge Kongshaug, til Nationen. (19.07.2004)

Mat: Kornlagrene krymper

Mat: Rekordavlinger er ikke tilstrekkelig. Verdens kornlagre krymper. - Dette viser klart at alle land har ansvar for å produsere mat der det er mulig, sier statssekretær i Landbruks- og matdepartementet, Leif Helge Kongshaug, til Nationen.

Leif Helge Kongshaug, Foto: LD- Dette bør bekymre svært mange. Og det viser klart at kampen for å opprettholde ethvert lands mulighet for å produsere sin egen mat, er berettiget. Alle land har ansvar for å produsere mat der det er mulig. Vi må aldri komme dit at det blir for dyrt å produsere sin egen mat, sier Kongshaug til Nationen.

Både FNs organisasjon for mat og landbruk - FAO - og det amerikanske landbruksdepartementet - USDA - er samstemte i prognosene for vekstsesongen som offisielt tok til 1. juli. Aldri før har det vært produsert så mye korn i verden som kommende år. Men ny verdensrekord er ikke nok for å hindre at verdens kornreserver minsker. Jordas befolkning vil tappe lagrene med en mengde tilsvarende fem dagers forbruk. Og det kommer på toppen av reduksjonen som har pågått kontinuerlig siden sommeren 1999. I løpet av disse fem årene er kornreservene redusert tilsvarende et forbruk på over 40 dager, og nå er reservene nede på drøyt to måneders forbruk.