Historisk arkiv

Mat med vitaminer og mineraler

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Landbruksdepartementet

Mat: Helsedepartementet har kommet med en avklaring om at hovedregelen er at Mattilsynet skal godkjenne tilsetting av vitaminer og mineraler til næringsmidler. (27.08.2004)

Mat med vitaminer og mineraler

Mat: Helsedepartementet har kommet med en avklaring om at hovedregelen er at Mattilsynet skal godkjenne tilsetting av vitaminer og mineraler til næringsmidler, såkalt beriking.

Tomat. Foto: Jan Djenner, SamfotoDette gjelder med mindre spesialforskriftene gir regler for hvor mye vitaminer og mineraler som skal være i produktene, som for eksempel i barnemat. Det gjøres ingen endring i hovedregelen, og all berikning skal fremdeles godkjennes av Mattilsynet. Derimot gjøres det endring i den praksis norske myndigheter vil følge ved vurdering av søknad om berikning.

Endring i praksis
Tidligere praksis har vært at myndighetene bare har gitt tillatelse dersom det har vært påvist et behov for ekstra vitaminer og/eller mineraler i befolkningen eller deler av befolkningen. I tillegg har det vært et krav at den aktuelle berikningen ikke skal utgjøre en helserisiko. Fra nå av faller kravet til behov bort og det må for hver enkelt søknad foretas en risikovurdering for å vurdere om den ekstra tilførselen av vitaminer og mineraler kan medføre en helserisiko for befolkningen eller deler av befolkningen.


27. august 2004