Historisk arkiv

Mat på Kulturminnedagen 2004

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Landbruksdepartementet

Mat fra fiskehjell og stabbur til dekket bord er tema når Kulturminnedagen 2004 markeres med arrangementer over hele landet søndag 12. september. (10.09.2004)

Mat på Kulturminnedagen 2004

Matkultur. Rakfisk. Foto: MatmerkMat fra fiskehjell og stabbur til dekket bord er tema når Kulturminnedagen 2004 markeres med arrangementer over hele landet søndag 12. september. Kulturminnedagen er hvert år knyttet til et nytt tema. I år er det veien mat og drikke har gått før den ender på våre bord, som preger alle markeringene.

Mat er kulturav
I år ønsker Kulturminnedagen å presentere matproduksjon og mattradisjoner i vid forstand. Bygningene og redskapene knyttet til arbeidet med maten er kulturminner av stor historisk interesse og utgjør viktige deler av vår kulturarv. Matauken og mattradisjonene var tilpasset og gjenspeiler lokal og nasjonal skikk fra ulike tidsperioder i Norge.

Åpner historiske hus og anlegg
Kulturminnedagen er en del av European Heritage Days. Markeringen i Norge er organisert som et samarbeid mellom staten og frivillige. Gjennom ulike arrangementer over hele landet blir historiske monumenter, verneverdige bygninger og gjenstander, bygningsmiljøer og kulturlandskap vist fram. Hus og anlegg åpnes for publikum slik at de får anledning til å oppleve stedet og høre dets historie. Alle som ønsker det, kan lage et arrangement og melde dette til Kulturminnedagens arrangementsliste. Kravet er at det skal være gratis adgang eller redusert billettpris på Kulturminnedagen.

Mat fra fiskehjell og stabbur til dekket bord er valgt som tema for markeringen av den norske Kulturminnedagen i 2004, søndag 12. september.