Historisk arkiv

Norsk avlsmateriale til USA

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Landbruksdepartementet

Landbruksminister Lars Sponheim (V) og den amerikanske kongressmannen Gresham Barrett arbeider for at Norge og USA skal innlede forskningssamarbeid for å øke bruken av norsk avlsmateriale i USA. (20.01.2004)

Norsk avlsmateriale av storfe til USA

Landbruksminister Lars Sponheim og den amerikanske kongressmannen Gresham Barrett arbeider for at Norge og USA skal innlede forskningssamarbeid for å øke bruken av norsk avlsmateriale i USA.

Landbruksminister Sponheim møtte i går Barrett, som arbeider for at amerikanske myndigheter skal bevilge fem millioner dollar til et slikt forskningssamarbeid. Amerikanerne sliter med sjukdomsproblemer i sine storfebesetninger, og ser muligheter for at mer bruk av norsk avlsmateriale kan bidra til å bedre situasjonen.

- Jeg er både stolt og glad for denne interessen fra amerikansk side, sier Sponheim. - Stolt fordi Norge gjennom flere 10-års systematisk avlsarbeid har frambrakt resultater som vekker interesse ute i verden. Og glad fordi det forretningsmessige potensialet for norsk, reint genmateriale er enormt. Det er allerede satt av midler fra norsk side til deltaking i et forskningssamarbeid på dette området, opplyser landbruksministeren.

Logo GenoAmerika har problemer med helsetilstanden i sine storfebesetninger, der Holstein er den dominerende rasen. Det gjelder bl.a. sviktende fruktbarhet, dødfødsler og holdbarhet. Dette fører i sin tur til et høyt forbruk av antibiotika og andre medisiner, samtidig som dyrene er lite motstansdyktige generelt. Amerikanerne er derfor på leit etter alternativt genetisk materiale. Den norske avlsorganisasjonen for storfe (GENO) har eksportert avlsmateriale av storfe til USA siden 1994. På grunn av et unikt registreringssystem i den norske kukontrollen og stor tilslutning, kan Norge vise til avlsmessig framgang for egenskaper som har låg arvbarhet, som helse- og fruktbarhet. De norske kyrne har stor produksjonskapasitet, samtidig som de har fortinn på helse, fruktbarhet og livskraft.