Historisk arkiv

Norsk mat vil beskyttes

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Landbruksdepartementet

Fjellmandel fra Oppdal er et av de norske matproduktene som nå søker om lovbeskyttelse i den nye merkeordningen. (29.03.2004)

Norsk mat vil beskyttes

Fjellmandel fra Oppdal er et av de norske matproduktene som nå søker om lovbeskyttelse i den nye merkeordningen med Beskyttede betegnelser. Ordningen som lovbeskytter navn på matprodukter med klar geografisk opprinnelse, særpreg og tradisjon skal bidra til matmangfold og regional verdiskaping. Nylig fikk Økologisk Tjukkmjølk fra Røros, som det første her i landet, slik beskyttelse.

Beskyttelse etter EU-mønster
Den norske ordningen med Beskyttede betegnelser er etablert etter mønster fra EU, og gjør det mulig å oppnå lovmessige beskyttelse av produktnavn på norske landbruksbaserte næringsmidler, fisk og fiskevarer. Hvert produkt som beskyttes får fastsatt en egen produktspesifikasjon, og det er bare produsenter som oppfyller kravene i produktspesifikasjonen som får rett til å bruke den beskyttede betegnelsen.

Egne merker vil synliggjøre beskyttelsen på de beskyttede produktene.

I tillegg til å beskytte mot ulovlige produktetterligninger, skal merkeordningen også garantere at forbrukerne finner matprodukter med den geografiske opprinnelsen de utgir seg for å ha.

Fjellmandel fra Oppdal søker
Mat, Logo Beskyttede betegnelser
Bak søknaden om beskyttelse av Fjellmandel fra Oppdal står Fjellmandel Oppdal BA. Av søknaden går det fram at mandelpotet har vært dyrket i Oppdal siden midten av 1800-tallet, da legen og jordbrukeren Hans Michael Arentz hentet mandelpoteten til bygda. Siden den gang har det vært en kontinuerlig tradisjon for mandelpotetdyrking i Oppdal, og i regionen assosieres i dag mandelpoteten med Oppdal. Begrepet "Fjellmandel" har blitt brukt siden 1998.

Det er Matmerk som sammen med Mattilsynet står for den videre behandlingen av søknaden om beskyttelse fra Oppdal Fjellmandel AS. Før Mattilsynet kan fatte en endelig beslutning, skal søknaden blant annet ut på en omfattende høring.

Potet er norsk matkultur
Fjellmandel fra Oppdal er det andre norske potetproduktet som søker lovbeskyttelse. Fra før har Ringerikspotet søkt slik beskyttelse.

- Potet er en viktig del av norsk kosthold og matkultur. Interessen for å beskytte regional potetproduksjon viser at potet ikke lenger bare er potet. Dette er et eksempel på det regionale mangfoldet som denne beskyttelsesordningen nettopp har til hensikt å stimulere til, sier administrerende direktør Randi Kvissel Haugen i Matmerk.

- Dette er en mulighet for primærprodusentene til å ta tilbake eierskapet til det de produserer. Det er en utvikling som både primærprodusentene, handelen og til sist og ikke minst forbrukeren vil være tjent med. Vi har i Norge en rekke matprodukter med regional tilhørighet og særpreg. Mulighetene er mange, sier Kvissel Haugen.


29. mars 2004