Historisk arkiv

Økologisk dyrket areal øker

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Landbruksdepartementet

Økologisk dyrket areal økte i fjor med 17 prosent og utgjorde 3,7 prosent av det totale jordbruksarealet. En fersk rapport viser at en forholdsvis liten andel av økologiske produkter selges som økologiske varer. (23.03.2004)

Økologisk dyrket areal øker

Økologisk dyrket areal økte i fjor med 17 prosent og utgjorde 3,7 prosent av det totale jordbruksarealet. En fersk rapport viser at en forholdsvis liten andel av økologiske produkter selges som økologiske varer.

Økologisk produksjon
Endelig oversikt over produksjon og omsetning av økologiske landbruksprodukter for 2003 viser at det fortsatt er forholdsvis liten andel av økologiske produkter som blir solgt som økologiske varer. Dette til tross for at økologisk dyrket areal øker.

Landbruksminister Lars Sponheim (V) har understreket at det må tas initiativ for å styrke satsingen på økologisk landbruk. - Mer av de økologiske produktene må nå forbrukerne. Målsettingen om at 10 prosent av arealet i Norge innen 2010 skal være økologisk dyrket står fast. Skal vi klare dette, må vi ha treffsikre virkemidler som både øker produksjonen og bedrer omsetningen, sier Sponheim.

Utviklingen det siste året har vært forskjellig avhengig av hvilke produkter man snakker om. Det ble levert 1,15 millioner kilo økologisk slakt i Norge i fjor. Av dette ble bare 13,8 prosent videresolgt som økologisk.

Økologisk utvikling
Rapporten fra Statens landbruksforvaltning SLF som nå er klar viser den samme tendensen for slakt som for melk. Det produseres mer økologiske produkter enn det som selges og tilbys forbrukeren. 30 prosent av innveid økologisk melk brukes i produksjon av økologiske produkter.

Produksjon av økologiske egg har økt med godt over 30 prosent det siste året. 80 prosent av eggene ble videresolgt som økologiske. Det vil si at det ble solgt 26,3 prosent flere økologiske egg i 2003 enn i 2002.

Det har vært en fordobling av produksjon av økologisk korn det siste året, særlig for rug, bygg og havre. Dette har nok sin årsak i kravet om at alt fôr til økologisk produksjon også skal være økologisk dyrket.

Økologisk mål står fast
Det er et politisk mål at 10 prosent av det totale jordbruksarealet i Norge skal dyrkes økologisk innen 2010. Ved utgangen av 2003 var tallet 3,7 prosent. Dette er en økning på 17 prosent fra 2002. Sør- Trøndelag, Hedmark og Oppland er de fylkene som har de største økologiske arealene.
- Økologisk landbruk har klare miljømessige fordeler. Derfor er vi ivrige på å komme videre. Tallene viser at det går for seint og at for lite av det som produseres kommer ut i butikkene som økologiske varer. Derfor trenger vi en grundig gjennomgang av virkemidlene for å se hva vi kan gjøre annerledes. Dette blir et viktig tema i årets jordbruksforhandlinger, sier Lars Sponheim.


23. mars 2004