Historisk arkiv

Reindriftsavtalen: Krafttak for salg av reinkjøtt

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Landbruksdepartementet

Reindriftsavtalen: Norske Reindriftsamers Landsforbund og Staten har inngått en reindriftsavtale som betyr et krafttak for omsetning av reinkjøtt. Nye slaktebusser øker slaktekapasiteten og det legges opp til omfattende markedskampanjer for reinkjøtt. (18.02.2004)

Reindriftsavtalen: Krafttak for salg av reinkjøtt

Norske Reindriftsamers Landsforbund og Staten har inngått en reindriftsavtale som betyr et krafttak for omsetning av reinkjøtt. Nye slaktebusser øker slaktekapasiteten og det legges opp til omfattende markedskampanjer for reinkjøtt.

Norske Reindriftsamers Landsforbund og Staten er enige om ny reindriftsavtale for perioden 01.07.2004 - 30.06.2005. Avtalen innebærer økonomiske tiltak i reindriftsnæringen på i alt 95 mill kroner, eksklusive tiltak mot radioaktivitet. Dette tilsvarer bevilgningen som for Reindriftsavtalen 2003/2004 etter vedtatt budsjett for 2004.

Reindriftsavtalen 2004/2005 sine viktigste mål er å legge til rette for økt omsetning av reinkjøtt, stimulere næringen til størst mulig verdiskaping innenfor gitte rammer og tilpasse antall driftsenheter til ressursgrunnlaget.

Reindriftsavtalen innebærer et krafttak for å sikre og bedre omsetningen av reinkjøtt. For å sikre nødvendig slaktekapasitet og omsetning har avtalepartene blitt enige om en prosess med to faser. Den første fasen fokuserer på kortsiktige tiltak for å sikre tilstrekkelig slaktekapasitet for tidlig slakting i Finnmark kommende slaktesesong. Det betyr blant annet omdisponerte midler skal brukes på mobile slakteanlegg som kan brukes mens reinen fortsatt er på sommerbeitet.

Det legges også opp til tiltak for økt omsetning av reinkjøtt i vår. Med bakgrunn i den positive erfaringen med markedskampanjen for reinkjøtt julen 2002, har avtalepartene blitt enige om at man i forbindelse med påsken gjennomfører en ny markedskampanje for reinkjøtt. Den andre fasen innebærer fokus på langsiktige markedstiltak, herunder en gjennomgang av dagens slakteristruktur og distribusjonen av reinkjøtt.

Økt verdiskaping

De vesentlige omleggingene av de økonomiske ordningene som ble gjennomført for reindriftsavtalen 2003/2004 er videreført for reindriftsavtalen 2004/2005.

Avtalepartene er enige om økt satsing på den etablerte fagbrevordningen i reindriften. Ordningen er svært positivt mottatt i næringen og gir mulighet for reindrifteutøveren å få dokumentert sin kunnskap, samt utdanne ungdom til dyktige fagarbeidere i reindriften.

- De markedstiltak som nå er forhandlet frem gir slakteriene og reineierne gode muligheter til å øke omsettingen av reinkjøtt. Samtidig gir en videreføring av de økonomiske ordningene reindriften den nødvendige forutsigbarhet og mulighet for økt produksjon og verdiskaping, og dermed på sikt en større bærekraft, sier Landbruksminister Lars Sponheim.