Historisk arkiv

Reinslaktingen- bedre enn fjoråret?

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Landbruksdepartementet

Reinslaktingen etter jul har tatt seg betydelig opp. Selv om det i høst var problemer med å ta ut nok slakt, blir driftsåret 2003/2004 etter all sannsynlighet bedre enn fjoråret. (12.03.2004)

Reinslaktingen- bedre enn fjoråret?

Reinslaktingen etter jul har tatt seg betydelig opp. Selv om det i høst var problemer med å ta ut nok slakt, blir driftsåret 2003/2004 etter all sannsynlighet bedre enn fjoråret.

Rein. Foto: Asgeir Helgestad, SamfotoReinslakt: I forbindelse med julen ble det kjørt en reklamekampanje for reinkjøtt på TV, i tillegg har Reindriftssjefen dispensert fra tilskuddsforskriften slik at man kan få godkjent rein slaktet i første kvartal 2004 som grunnlag for produksjonspremie i 2003. Disse tiltakene, kombinert med en optimisme hos slakteriene, har ført til at vi etter jul har slaktet langt flere rein i Finnmark enn normalt. Gjennom samtaler med slakterier kan mye tyde på at de har slaktet mellom 13000-15000 rein i Finnmark etter jul, noe som i så fall er over en fordobling sammenlignet med forrige sesong. Totalt vil de derfor havne på rundt 32000 slakta rein i Finnmark for driftsåret 2003/04, altså litt i overkant av forrige driftsår som endte på ca. 30600 rein. Dette til tross for at det var store problemer med høstslaktingen. Slakteuttaket etter jul i år er imidlertid ikke bekreftet gjennom skriftlige rapporter, og det er derfor vanskelig å si noe om hvordan slakteuttaket etter jul fordeler seg mellom Øst- og Vest-Finnmark, og hvordan dette påvirker reintallstilpasningen i Vest-Finnmark.

Nye markedskampanjer
Reindriftsforvaltningen hadde forventet et langt større slakteuttak i Vest-Finnmark på bakgrunn av god produksjon de siste årene, og den pågående reintallstilpasningen. Motivasjonen for større uttak hos reineiere i Vest-Finnmark er til stede. På grunn av forsinket mulighet for å levere slakt har mange som kunne tenke seg å avvikle reindriften, ikke fått gjort det.

Det ligger fortsatt en utfordring fremover i å få solgt kjøttet siden det økte slakteuttaket etter jul i hovedsak ikke skyldes en bedring av markedet, men at det nå finnes mye kjøtt på lager. Derfor har myndighetene og næringen selv i Reindriftsavtalen blitt enige om å satse på nye markedskampanjer for å få flere nordmenn til å spise mer reinkjøtt.


12. mars 2004