Historisk arkiv

Skal undersøke sedimenter i Ørsjøen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Landbruksdepartementet

SFT og Landbruksdepartementet skal undersøke sedimentene (bunnen) i Ørsjøen i Halden kommune for plantevernmiddelet DDT. Undersøkelsene er et ledd i et prosjekt for å rydde opp i DDT-deponier på landets skogplanteskoler. (11.05.2004)

Skal undersøke sedimenter i Ørsjøen

SFT og Landbruksdepartementet skal undersøke sedimentene (bunnen) i Ørsjøen i Halden kommune for plantevernmiddelet DDT. Undersøkelsene er et ledd i et prosjekt for å rydde opp i DDT-deponier på landets skogplanteskoler.

Ørjesjøen

Ørsjøen: Forekomsten av DDT er hovedsakelig konsentrert i Skolebukta som ligger nedstrøms en skogplanteskole ved Ørsjøen. Det er derfor grunn til å anta at forurensningen stammer fra en kilde ved skogplanteskolen. Denne kilden er nå fjernet.
Kart: SFT

Ikke restriksjoner for fisk eller vann
- DDT er lite løselig i vann slik at selve vannmassene ikke er forurenset. Det er riktignok påvist DDT i fisken i Ørsjøen, men i så små konsentrasjoner at kostholdsråd ikke er nødvendig. Mattilsynet er kjent med forholdene og vil følge situasjonen knyttet til både fisk og drikkevann videre, sier rådgiver Are Sletta i Mattilsynet.

Endelig rapport i oktober/november 2004
Undersøkelsen vil blant annet innebære å kartlegge utbredelsen av forurensningen, vurdere situasjonen og komme med forslag til eventuelle tiltak. Endelig rapport er forventet å foreligge i månedsskiftet oktober/november 2004.

Felles prosjekt for å fjerne DDT
Landbruksdepartementet og SFT har i et felles prosjekt kartlagt forekomst og omfang av DDT-forurensning på skogplanteskolene i Norge. Cirka 50 skoler ble undersøkt og risikovurdert, og 40 av dem fikk pålegg om å gjennomføre tiltak. Tiltakene ble gjennomført i 2002 og 2003. Det var Sæland Prosjekt som hadde ansvaret for arbeidet.

Hormonforstyrrende stoff
DDT brytes langsomt ned i naturen og hoper seg opp i næringskjeden. Stoffet er hormonforstyrrende og kan påvirke hormonbalansen hos mennesker og dyr. DDT ble tidligere brukt som plantevernmiddel, men er nå forbudt i Norge.

Les mer:

Spørsmål kan rettes til:

SFT:
Seksjonssjef Vibeke Riis, seksjon for vann og grunnforurensning
telefon: 22 57 36 74, e-post: vibeke.riis@sft.no

Landbruksdepartementet:
Rådgiver Svein Jetlund, avdeling for skog- og ressurspolitikk
telefon: 22 24 93 76, e-post: svein.jetlund@ld.dep.no

Mattilsynet:
Rådgiver Are Sletta, hovedkontoret i Oslo
telefon 23 21 66 59, e-post: are.sletta@mattilsynet.no