Historisk arkiv

Skinka frå Skjåk

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Landbruksdepartementet

Av landbruksminister Lars Sponheim

Av landbruksminister Lars Sponheim (10.04.02)

Skinka frå Skjåk

Av landbruksminister Lars Sponheim

Sist fredag deltok jeg under lanseringen av ”Skinke frå Skjåk”, som er produsert av den lokale gründeren Vidar Heggebotten og nå skal testselges i enkelte av Hakon-gruppens forretninger. Flere har stilt seg kritiske til dette, og mener a) Det er galt at jeg på denne måten gir PR til private aktører i matmarkedet. b) Når jeg på denne måten stiller opp for den ene, må jeg også stille opp for alle andre – nærmest uansett hvilket produkt det dreier seg om.

Bakgrunnen for denne saken er behovet for omlegging av deler av norsk landbruk. – Fra en forsynings/volumtankegang der de få standardproduktene har dominert markedet. -Til en produksjon som i større grad tilfredstiller dagens forbrukere som i stigende grad etterspør et vareutvalg preget mangfold, særpreg, lokal egenart og kvalitet. Maten blir for folk flest i økende grad noe mer enn gram, kalorier og vitaminer. Den blir del av et forbrukermønster der opplevelser i form av reising, kultur og det gode måltid står sentralt. Det har vært bred enighet om behovet for en slik omlegging. Stortinget har ved flere anledninger gitt sin tilslutning til en slik politikk. En slik omlegging vil både gi forbrukerne et mer spennende og variert vareutvalg, og det vil gi landbruket flere bein å stå på.

På hvilken måte kan så en slik omlegging skje? Jobben må gjøres av aktørene i matvarebransjen . - Fra bonden og produsenten via foredlingsleddene til kjøpmannen. Fra det offentliges side kan vi bistå ved å:

  • Legge nødvendige rammer. For eksempel er vi i ferd med å etablere en merkeordningfor landbruksprodukter som definerer og beskytter produkter basert på tradisjon og matkultur.
  • Gi finansiell støtte gjennom SND og et særskilt verdiskapingsprogram for norsk matproduksjon, som har vært i drift et par års tid.
  • Andre former for veiledning og oppfølging.

Som landbruksminister er det viktig for meg å holde en løpende dialog med alle aktørene fra bøndene via næringsmiddelindustrien til handelsleddet. I løpet av mitt første halvår i landbruksministerstolen har jeg hatt møter og samtaler med de aller fleste, bl.a. alle de fire store handelskjedene. Seinest i går hadde jeg for eksempel et lengre møte med Norsk Kjøtt. – Naturlig nok uten at noen fant noe oppsiktsvekkende ved dét. Jeg kan ikke se noe som stiller seg annerledes når det gjelder kontakt til Hakon-gruppen. Det er hele tiden tale om private aktører i matmarkedet. På den samme bakgrunnen ser jeg positivt på forslaget om å opprette et samarbeidsforum der handelen, industrien, organisasjonene og produsentene kan legge til rette og fremme norsk mangfold, matglede og respekt for norske råvarer. Vi trenger slike møteplasser.

”Skinke frå Skjåk” er et produkt som etter mitt syn på en god måte illustrerer poengene over; Det er en spesialproduksjon med stort innslag av manuelt arbeid og basert på den lokale spekeskinkeproduksjonen fra Skjåk, men kombinert med kunnskap om spekeskinker fra Italia og Spania (Parma- og Serrano-skinker). Råvaren er griser som ales opp spesielt bl. a. ved bruk av lokalt dyrket korn. For meg er det gledelig og positivt at Hakon-gruppen vil medvirke til å markedsføre et slikt produkt, og jeg stilte gjerne opp for å bidra til lanseringen. – På samme måte som jeg i den grad tid og anledning tillater det, vil stille opp for andre produkter og aktører som på denne måten bidrar til å stake ut kursen for et mangfoldig og livskraftig norsk landbruk som gir kundene det de ønsker!