Historisk arkiv

Åpning verdens lengste trebru på Flisa 5. juni 2003

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Landbruksdepartementet

Landbruksminister Lars Sponheim

Åpning verdens lengste trebru på Flisa 5. juni 2003

Det er en stor glede for meg å få åpne det som med sine 197 meter fordelt på tre spenn, ett på 70 meter og to på 54 meter, blir verdens hittil lengste trebru.

Noen vil kanskje stusse over at det er landbruksministeren – og ikke samferdselsministeren som er invitert. Da viser jeg til det kommunen sier i sin invitasjon og begrunnelse for at de har invitert nettopp landbruksministeren:

Materialbruk og utførelse i denne brua er unik. Her er råvaren fra skogen foredlet til et produkt som det lokale næringsliv kan være stolt av.

Tre er et miljøvennlig materiale. Trevirke er en fornybar ressurs, som ikke tilfører atmosfæren ny CO2. Vi kjenner alle fotosyntesen: Trær og skog som vokser binder CO2. Den blir frigjort igjen når trevirket råtner eller blir brent, men bindes pånytt i voksende skog. Det er et evig kretsløp.

Ved å ta i bruk trekonstruksjoner i byggsektoren der det er mulig kan vi redusere energiforbruket med inntil 40%. CO2-utslippet ved produksjon av treprodukter er bare ^1 av utslippet ved produksjon av for eksempel betong.

Her er trevirke brukt i ei vegbru. Vi får etter hvert flere eksempler på at tre kan brukes som alternativ der vi er vant med at stål og betong råder grunnen. Det er bygd boligblokker på 5 etasjer i tre. I Sverige planlegges det nå ei blokk på 8 etasjer. Parkeringshus, skoler og sjukehus er andre eksempler. OL-anleggene på Lillehammer og terminalbygget på Gardermoen er gode eksempler på banebrytende bruk av trekonstruksjoner.

Mer bruk av trevirke har også et annet perspektiv: Norsk skogbruk sliter. Vi ser en stadig nedgang i hogsten. Næringen har dårlig lønnsomhet.

Høgkostlandet Norge har problemer med å konkurrere med lågkostland på standard-vare.

2” x 4” og standard ytterkledning blir ikke vår greie i framtida.

Norge kan derimot konkurrere på produkter der kunnskap, ferdigheter – og ikke selve råvaren er det viktige. De vanskelige og krevende oppdragene. Der en må bryte nytt land, og ikke bare kan følge opptrakka spor.

Brua her på Flisa er et glimrende eksempel på at vi kan og får det til når vi vil. Moelven limtre har levert tre-elementene. De er verdensledende på dette feltet. Statens vegvesen Hedmark, nå Statens vegvesen Region øst er pionérer og pådrivere på området trebruer. De er den krevende kunden Moelven er avhengig av for å kunne utvikle seg.

Resultatet ser vi i en stadig økende bruk av tre i bruer over hele landet. Denne, og andre trebruer i Norge, vekker internasjonal oppmerksomhet.

Det har vært interessant å se at bygginga av denne brua har vært omfattet av en helt uvanlig interesse her i distriktet. Folk har fulgt arbeidet nærmest fra dag til dag, og møtt mannsterke opp for å se når de store elementene har blitt heist på plass med millimeters marginer. Lokale media har rapportert jevnlig fra byggingen. I dag er det stor folkefest der hele bygda er invitert.

Gratulerer med nybrua!

Gratulerer med dagen!

Gratulerer med bidraget til løsning av verdens miljøproblemer – og det på selveste Verdens miljøverndag!

Med dette erklærer jeg den nye Flisa bru for åpnet!