Historisk arkiv

Åpningshilsen, Den norske matfestivalen i Ålesund, lørdag 23. august 2003 kl. 12:00

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Landbruksdepartementet

Åpningshilsen, Den norske matfestivalen i Ålesund, lørdag 23. august 2003 kl. 12:00

Statsråd Lars Sponheim (v)

  • Mat er kultur
  • Mat er mange steder religion
  • Mat er økonomi
  • Mat er makt
  • Mat er spennende
  • Mat gir inspirasjon
  • Mat er politikk

I disse tider med både lokalvalgkamp og internasjonale forhandlinger på toppnivå er det på sin plass å minne om nettopp det. Mat er politikk. Det er lokalpolitikere som tar mange viktige beslutninger om matpolitikken i hver enkelt kommune. Ikke minst viser debatten i mange kommuner om etablering av den utenlandske billigmatkjeden Lidl nettopp dette: Hvilke konsekvenser får det for matprodusentene i regionen?

Innenfor landbruksområdet har jeg også sørget for at det fra nest årsskifte overføres mange oppgaver og myndighet til kommunene. Det er lokalpolitikerne som vet best hvilke utfordringer det er i hver kommune, derfor skal de også få bestemme mer over landbrukspolitikken. Det er bra for oss som forbrukere, og det er bra for alle næringsutøverne som kan møte og påvirke sine politikere i sitt nærmiljø.

Dessuten er det Regjering og Storting som legger nasjonale og internasjonale rammebetingelser for våre matprodusenter. Ikke minst de pågående forhandlingene i WTO til være viktige både for Norges landbruksinteresser og fiskeriinteresser. Her er det en vanskelig og skjør balansegang. Mens vi har såkalt offensive interesser innenfor fisk, har vi defensive interesser innenfor landbruk. Kort fortalt ønsker vi å eksportere mest mulig av fisken vår til lavest mulig toll, mens vi ønsker å beskytte vårt eget landbruk med høye tollsatser. Det er en vanskelig balansegang, men jeg lover dere som næringsutøvere at vi skal gjøre vårt ytterste med å lykkes med begge deler.

Politikk til side en liten stund:

Mat er framfor alt glede

God mat i godt lag gir glede - gleden ved å dele en felles opplevelse. Den godeste George Bernard Shaw gikk så lang at han sa at: ”Det er ingen kjærlighet mer oppriktig, enn kjærligheten til mat. ”

En ting er i hvert fall sikkert: Mat er ikke lenger bare noe en må ha for å overleve, men har for mange av oss blitt et grunnlag for mye glede. Ja, matgleden er i ferd med å bre seg innover i den avbalanserte, nøkterne norske folkesjela. Vi har blitt smittet og påvirket av andre lands matglede og matkultur i en verden som blir stadig mer globalisert – også på matområdet.

Den norske matfestivalen her i Ålesund formidler matgleden på mange plan og på mange måter. Festivalen viser bredden og kvaliteten i mattilbudet i Møre og Romsdal og i landet for øvrig. Gjennom et slikt arrangement blir maten en brobygger og en arena for dialog mellom produsenter og forbruker, noe som slett ikke alltid er daglig kost.

Et godt eksempel på dette er ikke minst åpningsarrangementet ”Bønder og fiskere til torgs”. Her er det direkte kontakt mellom produsenter og forbrukere.

Det er en økende interesse for å vite mer om maten vi spiser – og jeg som landbruksminister har satt meg som mål å både øke forbrukernes innflytelse over den framtidige matpolitikken, men også sørge for at alle får den informasjonen de har krav på og at informasjonen er riktig og forstålig.

Derfor har vi etablert av 7 ulike matpolitiske forbrukerpanel spredt rundt om i landet. Disse panelene skal være forbrukernes røst til oss politikere, mens vi på vår side har forpliktet oss til å ta signalene fra forbrukerne på alvor.

Så langt har forbrukerpanelene gitt klare signaler om at de ønsker:

  • Å vite hva de spiser
  • Kjenne opprinnelsen til det de spiser
  • Og styrke den direkte kommunikasjonslinjen mellom forbruker og bonde/produsent.

Å møte forbrukeren direkte kan være en utfordring for matprodusentene.

Tilbakemeldingen blir direkte – noen ganger gode og hyggelige, andre ganger nådeløse. Det er ikke mulig å skjule seg bak et Tine- eller Gildekonsern hvor alt smaker likt og ser likt ut uansett hvor en er i landet. Jeg er imidlertid ikke i tvil om at en slik direkte kontakt er med på å skape et enda større ansvar og en stolthet for de produktene den enkelte bonde, fisker og produsent tilbyr. Jeg er glad for at dere produsentene som er her i dag har tatt den utfordringene både jeg som landbruksminister og som de matpolitiske forbrukerpanelene etterspør, og jeg er ikke i tvil om at det vil gi dere mye tilbake.

Alle ønsker mer lokalt produsert mat. Alle ønsker mer av det vi kaller nisjemat. Vi har også unike råvarer her i landet og vi har et rikt tilfang av lokale produkter. Allikevel er det få av de som tilbyr småskala-mat som lykkes. 8 av 10 nylanseringer i dagligvaremarkedet mislykkes. Mens andelen lokale og regionale nisjeprodukter i et land som Frankrike ligger på mellom 15- og 20 prosent er vi helt nede på mellom 2 og 3 prosent.

Ambisjonene må være at flere norske produkter fra både landbruket og havbruket klarer å etablere seg plass i dagligvaremarkedet og utkonkurrere importerte produkter.

For å få til dette må det satses brede og vi må få et tettere samarbeid mellom forsknings- og forbrukermiljøene.

SPINN som blant annet eies av Fiskeriforskning og Matforsk på Ås er et selskap som, i dialog med dagligvarekjedene, har lykkes i å komme opp med produkter som forbrukerne har etterspurt. Her forenes tradisjoner og forskning på ulike nivåer for å øke verdiskapingen.

Den Norske Matfestivalen er en arena for å møtes, – her blir matens mange sider synliggjort på en flott måte. Her er hele bredden av produsenter, store og små, de utfyller hverandre og gir et mangfold som forbrukerne etterspør. Selv om formålsparagraf til Den Norske Matfestivalen er å fremme produksjon, foredling og konsum av norsk mat med basis i norske råvarer fra jordbruk og fiske – har festivalen utviklet seg gjennom 19 år til å bli en folkefest og et viktig møtested for oss som er opptatt av mat, matpolitikk og matglede.

Det som imponerer meg mest med Matfestivalen her i Ålesund – og som kanskje er det som skiller denne festivalen fra de mange andre matfestivalene rundt om i landet – er den store faglige bredden og det gode samarbeidet mellom fisk og landbruk. Her samles alt fra råvareprodusenter, industri, reiseliv, handel og ikke minst landets fremste kokker. Det faktum at kokkeyrket har blitt mer og mer populært, og at kvaliteten på norske kokker er helt i verdenstoppen er en kjempeviktig del av synliggjøring av norsk mat og norske mattradisjoner.

Jeg ønsker arrangørene lykke til med festivalen og at matprodusentene – bøndene og fiskerne - får en god respons og konstruktive tilbakemeldinger på det de tilbyr, men ikke minst til dere allesom vil være innom festivalen disse dagene, at dere blir smittet av matgleden og tar den med dere hjem til deres eget kjøkken. På den måten er vi med og fører videre gode følelser for måltidet og maten.

Det er et ordtak som heter:

”Betre buk sprengje enn god mat slengje”

Herved erklærer jeg Den Norske Matfestivalen 2003 for åpnet !!!