Historisk arkiv

Åpningshilsen Bondens Marked, Trondheim 9. august 2003

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Landbruksdepartementet

Landbruksminister Lars Sponheim

Landbruksminister Lars Sponheim:

Åpningshilsen Bondens Marked, Trondheim 9. august 2003

Velkommen til Bondens marked og gratulerer med et nytt og annerledes torgtilbud.

Bondens Marked er en kommersiell salgs- og markedsføringskanal for lokalprodusert mat. Et direkte møtested mellom matprodusenter og oss matglade, kvalitetsbevisste forbrukere. Dette er en type salgskanal som har røtter i USA og som har fungert der i nærmere 30 år. Mange andre land har tatt opp idèen, og nå har altså også vi valgt å følge opp det som har vist seg å bli en suksess i mange land. Nå er ikke torghandel med landbruksprodukter en ny idè. Allikevel er dette noe nytt og annerledes, og noe som forbrukerne mer og mer etterspør. Der hvor de store matvarekjedene og landbrukssamvirkene har gjort landbruksvarer mer og mer anonymt og mer og mer ensartet og likt over hele landet, er Bondens Marked en viktig kanal for det lokale mangfoldet og for kvalitet og ikke minst sporbarhet og trygghet for oss forbrukere. På Bondens Marked vet vi hvem vi handler av og hvilken gård eller del av landet maten kommer fra. Det er en utviklingstrend som bare vil øke med tiden som kommer. Vi ønsker mer informasjon om maten vi spiser, og ingen steder er det enklere å få den informasjonen, enn der hvor en møter matprodusentene og bøndene ansikt til ansikt.

Sammen med Bondens Marked her i Trondheim åpnes de i dag tilsvarende markeder på 9 ulike steder i landet. De 9 markedene er i utgangspunktet pilot- eller prøveprosjekter, men her i Trondheim er vi så sikre på at det blir en suksess at det allerede er bestemt at det skal være et permanent tilbud til byens og omlandets borgere. Om Bondens Marked blir en suksess er selvfølgelig avhengig av at vi som forbrukere kjenner vår besøkelsestid og utnytter dette tilbudet. Men minst like viktig er det at produsentene tilbyr kvalitetsprodukter som gjør at dere synes det er verd å komme tilbake for å handle de 10 lørdagene utover høsten som Bondens Marked kommer til å være her på Trondhejms torg.

Min oppfordring til dere som er potensielle handlere er følgende:

Bli kjent med produktene og produsentene. Husk at produktene er tilgjengelig også utenfor disse torgdagene hver lørdag. Ta kontakt, reis på besøkt til gården og spør hvor varene er å finne resten av året.

Bondens Marked skal gjenspeile det store matmangfoldet som er i de ulike regionene som ”Markedet” finnes. Mange matprodusenter her i Trøndelag har lykkes i å etablere en matproduksjon som har blitt, eller som har potensial til å bli, mer enn bare et lite nisjeprodukt for spesielt interesserte.

Her til Trondheimsmarkedet er det nærmere 30 ulike matprodusenter som vil framby sine matvarer til dere. Alle vil ikke være tilstede hver gang, men vil være her litt avhengig av årstid, produkter og volum.

Det er mitt ønske at Bondens Marked i seg selv kan være en kilde til produktutvikling både i møte matprodusentene i mellom, men ikke minst i en dialog med oss som forbrukere. Dersom ikke vi etterspør et større mangfold, etterspør ulike kvaliteter, etterspør en variert videreforedling av matvarer – så får vi det heller ikke. Derfor er alle dere som i dag vil oppsøke de ulike produsentene viktige for at vi skal få et større matmangfold.

Bondens Marked er en viktig arena for direkte kontakt mellom produsenter og forbrukere. Som jeg sa tidligere er det en økende interesse for å vite mer om maten vi spiser – og jeg som landbruksminister har satt meg som mål å både øke forbrukernes innflytelse over den framtidige matpolitikken, men også sørge for at alle får den informasjonen de har krav på og at informasjonen er riktig og forstålig. Landbruksdepartementet har vært en pådriver i etableringen av 7 ulike matpolitiske forbrukerpanel spredt rundt om i landet – bl.a. ett i Trøndelag. Disse panelene skal være forbrukernes røst til oss politikere, mens vi på vår side har forpliktet oss til å ta signalene fra forbrukerne på alvor. Så langt har forbrukerpanelene gitt klare signaler om at de ønsker:

  • Å vite hva de spiser
  • Kjenne opprinnelsen til det de spiser
  • Og styrke den direkte kommunikasjonslinjen mellom forbruker og bonde/produsent.

Å møte forbrukeren direkte kan være en utfordring for matprodusentene. Tilbakemeldingen blir direkte – noen ganger gode og hyggelige, andre ganger nådeløse. Det er ikke mulig å skjule seg bak et Tine- eller Gildekonsern hvor alt smaker likt og ser likt ut uansett hvor en er i landet. Jeg er imidlertid ikke i tvil om at en slik direkte kontakt er med på å skape et enda større ansvar og en stolthet for de produktene den enkelte bonde og produsent tilbyr. Jeg er glad for at dere produsentene som er her i dag har tatt den utfordringene både jeg som landbruksminister og som de matpolitiske forbrukerpanelene etterspør, og jeg er ikke i tvil om at det vil gi dere mye tilbake.

Alle ønsker mer lokalt produsert mat. Det er ingen jeg treffer som ikke ønsker det, allikevel er det vanskelig for oss forbrukere å finne slike varer. Matvarekjedene skylder på bøndene og bøndene skylder på matvarekjedene. Det mitt ønske og min utfordring at bøndene og matvarekjedene nå setter seg sammen – og gjerne med hjelp fra de politiske myndighetene – og finner ut av hvordan vi bedre skal kunne tilby det matmangfoldet som finnes til forbrukerne.

Bondens Marked er et nyttig supplement, men vil neppe bli noe mer enn det. Derfor trenger vi også å tilby lokal mat på andre dager og steder enn på Bondens Marked hver lørdag. Jeg vil utfordre matvarekjedene til å bli flinkere til å ha et mindre ensartet tilbud i hele landet og bli bedre til å ta inn lokalt produsert mat. Noen er flinkere enn andre i dag, men det fortsatt langt fra ord til handling. Jeg vil også utfordre bøndene til å organisere seg bedre, til å utarbeide bedre og mer profesjonelle salgskanaler slik at det både blir lettere for forbrukerne, men også for matvarekjedene å både vite om og være sikre på at vi kan få fatt i lokalt produsert mat. I dag er dette et for spredt og for uoversiktlig bilde som vi er nødt til å gjøre noe med.

Jeg ønsker kjøpere, selgere og arrangører lykke til med denne nye salgs- og markedsføringskanalen for norsk, og i dette tilfellet trøndersk mat. Men mest av alt ønsker jeg at Bondens Marked skal utvikle seg til å bli mer en et prøveprosjekt i 9 steder, men noe som kan finnes permanent de fleste steder i landet som et nødvendig og viktig supplement til dagligvarehandelen. Jeg håper og tror at Bondens Marked skal bli en tradisjon og en arena for kontakt mellom matprodusenter og byens borgere som både gir økt stolthet for områdets matprodukter og økt matglede. Jeg utfordrer dere alle til å bidra til at torgtradisjonen blir en levende møteplass for alle som er glad i norsk mat og norsk landbruk.

Med dette erklærer jeg bondens marked for åpnet.