Historisk arkiv

"Hva nå Grønn Omsorg"

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Landbruksdepartementet

”Hva nå Grønn Omsorg”

Tusen takk for invitasjonen til NaKuHel-dagene.

Først vil jeg berømme dere i NaKuHel for dette spennende arrangementet, jeg brukte litt tid på å sette meg inn i den lille brosjyren, men jeg fant dette seminaret og mye annet spennende også!

Så vil jeg skryte litt av alle dere i forvaltningen som jobber med ”Inn på tunet”!

I Landbruksdepartementet merker vi at det er stor entusiasme rundt om i hele landet – dere gjør en kjempejobb og vi er avhengig av dere for å lykkes.

Jeg har blitt bed om å kommentere rapporten. Nå har Tora Aasland alt sagt mye om det arbeidet som er gjort og resultatene. Jeg syns det derfor er hensiktsmessig at jeg legger vekt på å kommentere de anbefalingene som styringsgruppa har gitt.

Målet med prosjektet

Det nasjonale prosjektets sin overordnede målsetning sitat ” Gjennom landbrukets ressurser, bondens kompetanse og det miljømessige mangfold, utvikle et variert og godt tilbud til helse- og sosial-, oppvekst- og undervisningssektoren, som bidrar til å gi økt livskvalitet for brukerne og som gir økt sysselsetting/verdiskaping i landbruket.” er en meget ambisiøs målsetning!

Jeg har ikke full oversikt over alt som har skjedd i prosjektet, men jeg er godt kjent med hoveddelen av arbeidet og de viktigste konklusjonene. Nå har disse, som sagt, blitt presentert på en god måte også og ut i fra dette er det grunnlag for å karakterisere det nasjonale prosjektet som vellykket, i den forstand at vi gjennom dette har lagt et grunnlag for et nytt og spennende samarbeid mellom landbruket og de mang oppgavene kommunene har. Vi har allerede verdifulle erfaringer fra samarbeid som for eksempel barnevern, skole og psykiatri. Noen av disse erfaringene vil vi få høre mer om etterpå. Så vil tiden vise om det overordende målsetningen, i sin helhet, vil bli nådd. Det tar tid å utvikle ny næringsvirksomhet.

Rapportens anbefalinger – departementets oppfølging

I rapporten foreslår dere konkret oppfølging på flere områder. Jeg vil kommentere noen av de mest sentrale punktene:

Nasjonal forankring

Styringsgruppa anbefaler at Landbruksdepartementet tar et hovedansvar for den sentrale forankring, i samarbeid med de andre mest berørte departementene: Barne- og familiedepartementet, Helsedepartementet, Kommunal og regionaldepartementet, Sosialdepartementet og Utdannings- og forskningsdepartementet.

- Denne anbefalingen følges opp. Vi, det vil si departementene som er nevnt over, hadde et møte på politisk nivå før sommeren og om et par uker skal det være møte i den interdepartementale koordineringsgruppa.

Agenda for dette møte er bl.a.
Informasjon fra Norges Vel om utviklingen av hjemmesiden
Presentasjon av evaluering av tilrettelagt sysselsetting i Vestfold
Behov for samordning av tekst i styrings- og strategidokumenter

Videre anbefaler dere av SND utformer en rolle i den videre utvikling og bruk av virkemidler som samsvarer med den politiske prioritering feltet gis.

- SND har ansvaret for å forvalte Bygdeutviklingsmidlene – disse kan brukes til å legge til rette for ”Inn på tunet”-tiltak. Vi har ikke mottatt signaler som tyder på at SND ikke følger opp søknader til denne type prosjekter på en god måte. Vi har derfor tillit til at SND gjør en god jobb også i fortsettelsen.

Nytt prosjekt

Det går frem av anbefalingene at styringsgruppa mener at prosjektet bør videreføres i en eller annen form. Og at sitat ”Prosjektet bør ha en interdepartemental styringsgruppe, mens sekretariats- og oppfølgingsansvar bør ligge i Landbruksdepartementet. Styringsgruppa mener det bør settes av minst kr. 1,5 mill pr. år for å sikre nødvendig koordinering og utvikling de nærmeste år.”

- Dette er en anbefaling som er vanskelig å følge opp. Vi mener at det er viktig at ”Inn på tunet” forankres lokalt og regionalt. Det er der det praktiske arbeidet foregår. Et nytt prosjekt vil være unødvendig ressurskrevende. Vi vil heller bruke midler på konkret tiltak som å etablere en god hjemmeside og så vil vi vurdere å bidra til at det arrangere en nasjonal konferanse – et arbeid som må gjøres i samarbeid – både de som jobber med dette på fylkesnivå og andre departementer.

Videreføring av nettstedet

- JA vil har bevilget penger til dette arbeidet – til sammen 910 000 kroner, fra tre departementer – 710 000 av dette er fra LD.

Behov for evaluering og forsking

Styringsgruppa foreslår at det foretas kvalitative evalueringer av tiltak på undervisningsområdet og på barnevernsområdet.

- I den interdepartementale gruppa er forsking et av de temaene som skal drøftes nærmere. Det bør være en kjent sak at LD ikke sitter på forskningsmidler selv, her er det Norges forskningsråd som vurdere og innvilger støtte. Vi ønsker å bidra til at tilbud innen for ”Inn på tunet” evalueres – det er slik vi kan dokumentere at dette er noe å satse på.

Nettverksarbeid/fagforum

Rapporten slår fast at saksbehandlere/prosjektledere på feltet har behov for et fagforum. Det anbefales at Landbruksavdelingene bør sørge for at ansatte hos fylkesmennene og i kommunene har mulighet til å være faglig oppdatert på et sammensatt og krevende felt.

- Dette støtter vi og i tildelingsbrev oppfordres Fylkesmannens landbruksavdeling til dette. Jeg vil igjen understreke at arbeidet med ”Inn på tunet” må forankres i fylkene og kommunen – departementet kan ikke jobbe med nettverksbygging mellom aktører på regionalt og lokalt nivå. For at nettverk skal bli gode og ha en funksjon må det skapes av de som trenger det – initiativet må komme neden i fra!

Veien videre

Vi mener at arbeidet som skal gjøres videre må fange opp helheten og mangfoldet innenfor ”Inn på tunet”.

Landbruksdepartementet mener det er behov for ekstra oppmerksomhet rundt de verdiene ”Inn på tunet” – tiltak representerer. Det er noe annet enn tradisjonelle helse- og sosial-, oppvekst- og undervisningstilbud, og det er en ny måte å utnytte gårdens ressurser på. ”Inn på tunet” bidrar også til flere arbeidsplasser i distriktene.

Vi har gått inn med mye midler til internettsiden innpaatunet.no, og vi bruker også vår egen hjemmeside for å informere om hva som skjer på området.

Vi i LD er opptatt av at våre representanter ute i fylkene, ikke bare bidra til nettverksbygging, men også jobbe proaktivt for å få frem nye prosjekter. Nettverksarbeidet som gjøres i mange fylker er meget bra – i Sør-Trøndelag for eksempel er det et tverrfaglige samarbeid på ulike forvaltningsnivåer og kurs- og nettverksvirksomhet.

De som jobbe med dette hos fylkesmannen har dannet et eget uformelt nettverk bestående av alle landets fylker. Dette er et nettverks som er viktig for å diskutere positive og negative elementer og utfordringer, og utnytte og utveksle erfaringer.

Satsing på næringsutvikling

Jeg syns det er viktig å si litt om hvorfor vi i LD syns at ”Inn på tunet” er viktig for landbruket. Hva er situasjonen i landbruket i dag – jo - i dager det i underkant av 60 000 driftsenheter, om 10 år er det kanskje bare 40 000 igjen. Det betyr at det tradisjonelle landbrukets rolle i norsk distrikts- og bosettingspolitikk vil bli redusert. For å møte disse utfordringene jobber departementet med å utvikle ny politikk, og der i gjennom endringer i virkemidlene. For å få et ekstra fokus på behovet for en ny politikk har vi etablert satsingen Landbruk Pluss.

Utgangspunktet for etableringen av Landbruk Pluss er at vi ønsker å ta vare på de verdiene som landbruket tilfører det norske samfunnet. For å få til dette er det nødvendig med en fornyet og forsterket satsing på næringsutvikling gjennom å satse bredt på landbrukseiendommenes ressurser som grunnlag for bosetting og økonomisk aktivitet i distriktene. Bonden må gjøre nye ting og gjøre ting på nye måter, og satse på produkter som folk er villig til å betale mer for enn dagens. ”Inn på tunet” er en måte å utnytte gårdens ressurser på til beste for samfunnet og for landbruket. I tillegg kan jeg nevne gårdsturisme, ulike former for utnytting av utmarka, videreforedling av mat på egen gård + mye mer.