Historisk arkiv

Landbruksministeren svar på spørsmål nr. 5 til Stortingets spørretime (31. mars 2004)

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Landbruksdepartementet

Landbruksministeren svar på spørsmål nr. 5 til Stortingets spørretime (31. mars 2004)

Stortingets president

Spørsmål fra representanten Øystein Hedstrøm

”Tall fra SIFO viser kraftig prisstigning på norsk mat. Til tross for svakere kronekurs er grensehandelutsatte varer i gjennomsnitt 42 pst. dyrere i Norge enn i Sverige. Ved halveringen av matmomsen skulle prisreduksjonen komme forbrukerne til gode. Når vil statsråden presentere marginundersøkelser som avslører hvilke ledd i matvarekjeden som har spist opp deler av avgiftskuttet?

President,

Representanten Hedstrøm viser til en undersøkelse fra SIFO om priser på de 50 mest grensehandelutsatte varene. Etter svekkingen av kronen den siste tiden er prisforskjellene blitt mindre, men på disse varene er prisforskjellene fortsatt betydelige på de typiske grensehandelsstedene. Hedstrøm hevder det har vært kraftig prisstigning på norsk mat og viser til at det var en forutsetning at halveringen av matmomsen skulle komme forbrukerne til gode.

Vi vet at momsreformen ga tilnærmet full overveltning av avgiftsreduksjonen til forbrukerne. Maten ble vel 9 prosent billigere. Tar vi utgangspunkt i juli 2001 - den første måneden etter reformen – har prisene fram til nå, snart 3 år senere, økt med 6,8 prosent mens den generelle prisveksten har vært 4,1 prosent. Det siste året har matprisene i Norge iflg. Statistisk Sentralbyrå steget med 2,5 prosent. Etter prisfallet for snart tre år siden har altså matprisene steget noe mer enn den generelle prisveksten, som har vært unormalt lav. Jeg mener det fortsatt er grunnlag for å hevde at halveringen av matmomsen har kommet forbrukerne til gode, selv om vi aldri får vite hva matprisene ville ha vært uten momsreformen.

Siden oktober 2002, som er referansepunktet i SIFOs undersøkelse, har matprisene i Norge steget noe mer enn i Sverige. Lønnsøkningen i Norge og noe økning i råvareprisene kan være noen av grunnene. Effektiv konkurranse er viktig for effektivisering og fornuftige marginer i verdikjeden. Og det er nødvendig, ikke minst i segmentet hvor priskonkurranse er dominerende.

God dokumentasjon på priser, prispåslag og prisvariasjon kan bidra til økt offentlig oppmerksomhet og til å øke forbrukernes kunnskap og skjerpet konkurranse. Månedlig dokumenteres prisutviklingen på råvare-, engros- og forbrukernivå. Som jeg tidligere har varslet, har jeg tatt initiativ til en undersøkelse av prispåslag i matvarekjeden 3 år etter momsreformen. Undersøkelsen skal etter planen foreligge i løpet av året.