Historisk arkiv

Landbruksministerens svar på spørsmål nr. 6 til Stortingets spørretime (12. mai 2004)

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Landbruksdepartementet

Landbruksministerens svar på spørsmål nr. 6 til Stortingets spørretime (12. mai 2004)

Stortingets president

Spørsmål fra Øystein Hedstrøm

”En bonde på Hvasser har odlet frem poteter i 5 år basert på det franske potetslaget roseval. Sorten er velsmakende, motstandsdyktig og etterspurt. Mattilsynet har etter laboratorieprøver erklært at potetene er friske. Likevel krever regelverket at de må destrueres. Bonden er tvunget til Sverige, hvor han dyrker potetene for leveranser til norske kunder. Vil statsråden foreslå endringer i regel-verket slik at den driftige bonden kan dyrke de ettertraktede potetene i Norge?”

President,

Potet er en viktig kulturplante som kan angripes av mange skadegjørere. Formålet med bestemmelsene i forskrift om planter og tiltak mot planteskadegjørere er å hindre introduksjon og spredning av planteskadegjørere som ikke er påvist i Norge, eller som vi regner med å ha under kontroll eller anser for å være utryddet. De fleste av disse er mer vanlig utbredt i Europa.

Norge har i likhet med bl.a. EU krav til import av både matpoteter og settepoteter. Når det skal importeres matpoteter til Norge, må sendingene derfor følges av et sunnhetssertifikat som viser at både produksjonsstedet og potetene er kontrollert av offentlige myndigheter. Det er ikke lov til å nytte matpoteter som settepoteter.

Selv om vi har streng regulering av import, kan Mattilsynet på visse vilkår gi importtillatelse til autorisert settepotetforretning. Dyrkeren på Hvasser har brutt plantehelseforskriftens bestemmelser ved at han uten sunnhetssertifikat har importert matpoteter av ukjent opprinnelse og plantehelsestatus, som han så har benyttet som settepoteter. Med dette har han satt både sin egen potetproduksjon og andres i fare for å bli smittet med planteskadegjørere som ikke er kjent å forekomme her i landet.

Mattilsynet mener at et negativt prøveresultat ved testing av 415 knoller ikke er noen garanti for at det ikke er smitte tilstede i potetpartiet. Antall knoller som det er tatt prøve av utgjør en meget liten del av de ca 15 tonn som befant seg på lageret.

Den aktuelle dyrkeren ba meg i mars i fjor direkte om hjelp til å importere settepoteter, under henvisning til importrestriksjonene som ikke ga ham anledning til import. Vi gjorde da oppmerksom på at tilsynet etter søknad fra autorisert settepotetforretning kan gi tillatelse til slik import. Så vidt jeg kjenner til er det ikke fremmet noen slik søknad.

Mattilsynet ble høsten 2003 oppmerksom på at det likevel ble solgt poteter som var dyrket i Norge samme sommer. Mattilsynet har gitt dyrkeren pålegg om destruksjon av potetene og dyrkingsforbud av vertsplanter i ett år. Prøver vil bli tatt på eiendommen og prøvene analysert med hensyn på karanteneskadegjørere i løpet av våren / sommeren 2004.

Som dyrkeren på Hvasser ble informert om i mars 2003, gir plantehelsebestemmelsene mulighet for import på visse vilkår, dersom det blir søkt før potetene ankommer landet. Dersom han nå gjør dette, vil søknaden bli behandlet på vanlig måte. Potetmaterialet må bl.a. gjennomgå karantenedyrking i Norge. Dagens regelverk er altså ikke til hinder for import.