Historisk arkiv

Sentrale tema

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Landbruksdepartementet

Landbruksdepartementets
budsjett for 2004

Sentrale tema
  • Se også Budsjettportalen fra A - Å

Barskogvern
Den forrige planen for barskogvern er nå fullført. Neste år foreslår regjeringen økte bevilgninger og økt tilsagnsfullmakt. Oppkjøp og vern av områder, i tillegg til midler til å gjennomføre nye verneprosesser, er tiltak som vil bli prioritert.

Bioenergi
I jordbruksforhandlingene ble det satt av 15 millioner kroner til bioenergi. I Regjeringens forslag økes dette til 18 millioner kroner.

Forskning
Innen landbruksforskning og utvikling legger regjeringen opp til et budsjett på 309 millioner kroner. Dette er en nominell økning på 11 millioner kroner i forhold til fjorårets salderte budsjett. En økt kommersialisering av forskningsresultatene vil bli særlig vektlagt.

Ideelle organisasjoner
Landbruksdepartementet foreslår å bevilge 13,6 mill. kroner til ideelle organisasjoner som arbeider innenfor landbrukspolitiske satsingsområder. Midlene blir fordelt etter en åpen prosess basert på offentlig kunngjøring.

Jordvern
Det understrekes behovet for at verdifulle landbruksareal får et bedre vern mot omdisponering og at dette sees i sammenheng med behovet for å styrke prioritert kulturlandskap. Det legges i 2004 opp til en større jordvernkonferanse som fokuserer på jordvern.

Kommuner
Fra 1.1.2004 blir det gjennomført en rekke reformer for at også kommunene skal bli mer aktive landbrukspolitiske aktører. Kommunene får da vedtaksmyndighet for økonomiske virkemidler., og de får med enkelte mindre unntak vedtaksmyndighet i alle saker etter konsesjonsloven, skogbruksloven og delingssaker etter jordloven.

Landbruk Pluss
Landbruksdepartementet har etablert satsingen Landbruk Pluss som skal legge til rette for utvikling av ny næringsaktivitet og attraktive bosteder i bygdene parallelt med strukturendringer i landbruket. Til prosjektering og tilrettelegging av strategi er det for 2004 satt av 7 millioner kroner.

Landbruksfradrag
I forslaget til statsbudsjett foreslår regjeringen at landbruksfradrag også kan inkludere produksjon av bioenergi, og det vurderes å la denne skattefordelen etter hvert gjelde andre tilleggsnæringer som skaper sysselsetting. Regelen for hvem som kan motta produksjonstillegg i jordbruket videreføres som i dag.

Landbruksdepartementet
Regjeringen legger frem et budsjett for landbruksdepartementet på om lag 14 milliarder kroner. Dette er en økning på ca 247 millioner kroner i forhold til saldert budsjett 2003. Hovedprioriteringene er etableringen av nytt mattilsyn, næringsutvikling med basis i landbruket og satsing på miljø.

Mattilsynet
Mattilsynet overtar fra 1.1. 2004 forvaltningsoppgaver som har vært løst av Statens landbrukstilsyn, Statens dyrehelsetilsyn og Statens næringsmiddeltilsyn. I tillegg tar Mattilsynet over tilsynet med sjømat fra Fiskeridirektoratet og det utøvende tilsynet med næringsmidler fra de kommunale og interkommunale næringsmiddeltilsynene.

Totalbudsjettett til det nye tilsynet blir på 1098,3 millioner kroner. Av dette utgjør tilskudd til veterinær vaktordning 66,65 millioner. Driftsbudsjettet til Mattilsynet blir dermed 1031,7 millioner. Samlet sett utgjør gebyrer og avgifter omtrent 80 prosent av den delen av virksomheten innenfor kapittel 1115 som helt eller delvis kan gebyr og avgiftsfinansieres.

Næringsutvikling
Regjeringen vil opprettholde satsingen på verdiskapingsprogrammene på samme nivå som i fjor. For mat er det foreslått å bevilge 95 millioner kroner, for skog og tre 39 millioner kroner og på reindrift 7,7 millioner kroner. Rammen for de samlede fylkesvise BU-midlene blir videreført med 323 millioner kroner. Til oppfølging av Landbruk Pluss er det foreslått satt av 7 millioner kroner.

Reindrift
Det bevilges 95 millioner kroner over kapittel 1151 og det er satt av 11 millioner kroner på tiltak som skal redusere reinantallet. I satsingen på Reindrifts ressurssenter bevilges 2 millioner kroner og i verdiskapingsprogrammet for rein ligger det inne 7,7 millioner kroner.

Økologisk landbruk
I jordbruksavtalen ligger det inne en økning på 8 millioner kroner til økologisk landbruk. Til sammen vil det si 124 millioner. I det nye mattilsynet foreslås det som en nysatsing en økning i bevilgningen på 2,7 millioner kroner til tilsyn og kontroll med økologisk produksjon.

8. oktober 2003