Historisk arkiv

Dyresykdom: Skrapesyke i Troms

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Dyresykdom: Det er påvist atypisk skrapesyke på en ca 8 år gammel sau i Lenvik kommune i Midt-Troms. Det påviste tilfellet er av typen NOR98. (05.10.2004)

Dyresykdom: Skrapesyke i Troms

Dyresykdom: Det er påvist atypisk skrapesyke på en ca 8 år gammel sau i Lenvik kommune i Midt-Troms. Det påviste tilfellet er av typen NOR98.

Lav smitterisiko
Lam, Foto: LD
Søya ble undersøkt som ledd i et nasjonalt overvåkningsprogram for skrapesyke. Dette programmet består av overvåkning av levende dyr, prøvetaking av selvdøde dyr og prøver fra slaktedyr. Den aktuelle besetningen består av ca 100 vinterfora søyer. Den er ikke med i værring og det har ikke vært solgt livdyr til andre besetninger.

Atypisk variant
Skrapesyken kan deles inn i variantene klassisk og atypisk. Den atypiske kalles også NOR98, og skiller seg fra den klassiske på flere områder. Mattilsynet, Distriktskontoret for Midt-Troms, vil innkalle alle berørte parter til orientering i løpet av uken. Videre vil alle småfebønder få brev med orientering om bekjempelse av skrapesyke. Mattilsynet i Midt-Troms vil i løpet av november – desember gjennomføre fagmøter for alle småfebønder i området.


5. oktober 2004