Historisk arkiv

Mat: Anbefalte næringsstoffer

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Mat: De nordiske anbefalingene for inntak av næringsstoffer er nå revidert. Mindre A-vitamin, mer C- og D-vitamin og øvre grenser for sukker og mettet fett er blant de sentrale anbefalingene. (02.12.2004)

Mat: Anbefalte næringsstoffer

Mat: De nordiske anbefalingene for inntak av næringsstoffer er nå revidert. Mindre A-vitamin, mer C- og D-vitamin og øvre grenser for sukker og mettet fett er blant de sentrale anbefalingene.

Mat med C-vitamin
Mat, Frukt, Foto: Mikkel Østergård, Samfoto
Anbefalingene er basert på nyere forskning og tilpasset mattradisjonene i de nordiske land. I forhold til tidligere er anbefalingen for vitamin A redusert med om lag 10 prosent, mens for vitamin C er anbefalingene økt fra 60 til 75 mg.

Mer fiber, grønt og fisk
Utover dette stadfester anbefalingene at vi bør høyst få 10 prosent av vår daglige energi fra raffinert sukker og høyst 10 prosent fra mettet fett. Vi bør spise mer fiberrike kornprodukter, frukt, grønnsaker og fisk.

De nordiske anbefalingene for inntak av næringsstoffer er revidert for fjerde gang, og inkluderer råd om kosthold. For første gang er det med råd om fysisk aktivitet. Arbeidet er initiert og støttet av Nordisk Ministerråd.


2. desember 2004