Historisk arkiv

Mat: Billigere for forbrukerne

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Mat: Reduksjonen i matmomsen har ett formål, nemlig billigere mat for forbrukerne, understreker landbruks- og matminister Lars Sponheim. (16.11.2004)

Mat: Billigere for forbrukerne

Mat: Reduksjonen i matmomsen har ett formål, nemlig billigere mat for forbrukerne, understreker landbruks- og matminister Lars Sponheim.

Han gjennomfører nå blant annet en marginundersøkelse som utføres av Norsk Institutt for landbruksøkonomisk Forskning , NILF, og som viser hvordan gevinstene fordeler seg i matvarekjeden.

Vi vil følge nøye med på prisutviklingen fremover og vi vil fort se hvem som tjener på lavere matmoms, sier Lars Sponheim.

Konsumprisindeksen og prisindeksen for matvarer, Graf


Verdikjeden
Erfaringen fra momsreformen i juli 2001 viser at momsreduksjonen på mat i meget stor grad har kommet forbrukerne til gode. Overveltningen til forbrukerne i 2001 var meget god, dårligst for mer typiske kioskvarer. Figuren under viser prisutviklingen på mat i forhold til generell prisutvikling, målt ved konsumprisindeksen. Det skjer selvsagt mye annet i verdikjeden enn endringer i momsen over tid. Men pr oktober 2004 er fortsatt godt over tre fjerdedeler av gapet som oppsto ved momsreformen 1. juli 2001 hos forbrukerne. Det siste året har forbrukernes andel av gevinsten, grovt vurdert på denne måten, ligget på om lag to tredjedeler.

Forbrukerne
Det er en forutsetning at reduksjonen i moms på matvarer også denne gangen skal komme forbrukerne til gode. Prisutviklingen på produsentleddet, engrossleddet og forbrukernivå følges månedlig av SSB og NILF. Det er satt i gang en undersøkelse for å analysere prispåslagene i ulike ledd på kjøttsektoren nærmere. NILF har nylig publisert rapporten ”Prisforskjeller i nordiske frukt- og grøntmarkeder” som studerer grøntsektoren spesielt.


16. november 2004