Historisk arkiv

Mat: Prisforskjeller i Norden

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Mat: Undersøkelser gjennomført av Norsk institutt for landbruksøkonomisk forskning viser at Norge både har de høyeste produsentprisene og forbrukerprisene på frukt og grønt. (01.11.2004)

Mat: Prisforskjeller i Norden

Mat: Undersøkelser gjennomført av Norsk institutt for landbruksøkonomisk forskning (NILF)viser at Norge både har de høyeste produsentprisene og forbrukerprisene på frukt og grønt.

Pris på frukt og grønt
NILF har gjennomført et prosjekt for å avdekke prisforskjeller i de nordiske frukt- og grøntmarkedene. NILF har sett nærmere på differansen mellom produsent- og importpriser på den ene siden, og forbrukerpriser på den andre siden. Produktene som er med i undersøkelsen er poteter, tomater, agurker, blomkål, gulrøtter, løk, epler, jordbær, appelsiner og bananer.

Mat,Foto: Jan Djenner, Samfoto
Foto: Jan Djenner, Samfoto

Store forskjeller
Undersøkelsen viser at Norge både har de høyeste produsentprisene og forbrukerprisene på frukt og grønt. Danmark har de laveste produsentprisene på alle produkter og har sammen med Finland også de laveste forbrukerprisene. Årsaker til de relativt store forskjellene mellom de fire nordiske landene ligger blant annet i forskjellige handelsavtaler, pris- og kostnadsnivå, svinn, avgifter, landbrukspolitikk og horisontale og vertikale strukturer.


1. november 2004