Historisk arkiv

Økologisk: EU forenkler regelverk

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Økologisk: EUs rådsforordning for økologisk produksjon skal omarbeides og forenkles i 2005. Fokus flyttes til prinsipper, kriterier og risikobasert kontroll.(13.12.2004)

Økologisk: EU forenkler regelverk

Økologisk: EUs rådsforordning for økologisk produksjon (2092/91) skal omarbeides og forenkles i 2005. Fokus flyttes til prinsipper, kriterier og risikobasert kontroll.

Økologisk aksjonsplan
Det svært detaljerte regelverket har laget mange problemer for utvikling av økologisk landbruk i EUs medlemsland, bla på grunn av store forskjeller mellom de ulike landenes forutsetninger. Når regelverket nå endres vil det etter all sannsynlighet bli større rom for regionale forskjeller. Beslutningen om å endre regelverket er en følge av aksjonsplanen for økologisk landbruk som EU vedtok i høst.

Økologisk. Foto: Kerstin Mertens, Samfoto
Når regelverket for økologisk produksjon endres vil det etter all sannsynlighet bli større rom for regionale forskjeller i EU.
Foto: Kersin Mertens, Samfoto

Økologisk mål
I Norge er det et mål at 10 prosent av det totale jordbruksarealet skal dyrkes økologisk innen 2010, forutsatt at det er grunnlag for det i markedet. Ved utgangen av 2003 var tallet 3,7 prosent. For å nå målsettingene innen produksjon og omsetning av økologiske landbruksvarer, er det utarbeidet fire hovedstrategier:

  • Øke produksjonen av norske økologiske landbruksprodukter som grunnlag for en hensiktsmessig foredling og omsetning.
  • Stimulere til en kvalitets- og produktutvikling innen primær- og sekundærledd hvor kvaliteter ved økologisk produksjon og økologiske produkter vektlegges, for derigjennom å styrke verdiskapningen i landbruket.
  • Øke kunnskapen om økologisk landbruk og økologiske produkter, herunder idégrunnlaget, blant produsenter, markedsaktører, forbrukere og myndigheter.
  • Stimulere til å bedre vareflyten fra primærproduksjon til sluttmarked.


13. desember 2004