Historisk arkiv

Reindrift: Kvinner dårligst ut

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Reindrift: En rekke undersøkelser viser at kvinnene kommer dårligere ut enn menn i reindriftsnæringen. Landbruks- og matdepartementet har nedsatt en arbeidsgruppe for å utvikle en fornyet og mer målrettet likestillingspolitikk i reindriften. (17.12.2004)

Reindrift: Kvinner dårligst ut

Reindrift: En rekke undersøkelser viser at kvinnene kommer dårligere ut enn menn i reindriftsnæringen. I januar i år nedsatte derfor Landbruks- og matdepartementet en arbeidsgruppe for vurdering av tiltak for å utvikle en fornyet og mer målrettet likestillingspolitikk i reindriften.

Siktemålet var å legge til rette for økt deltakelse og innflytelse fra kvinner. Arbeidsgruppen som overleverte sin rapport i slutten av november, har tatt for seg en del av de mest sentrale utfordringene knyttet til kvinnenes situasjon i næringen, og kommer med forslag til tiltak på kort sikt og anbefalinger om hvordan man skal arbeide videre med dette spørsmålet.

Rein. Foto: Asgeri Helgestad, Samfoto

I rapporten gis det innledningsvis en oversikt over utviklingen i kvinnenes rolle i reindriftsnæringen. Videre belyser arbeidsgruppen hvordan holdninger kan påvirke kvinnenes posisjon i reindriftsnæringen. Arbeidsgruppen har vurdert problemstillingen i forhold til reindriftsloven og ordningene over reindriftsavtalen, samt belyst utfordringene knyttet til en del sentrale velferdsordninger. Det er også foretatt en vurdering i forhold til bl.a. rekrutteringen til reindriften, lærlingordninger, skatte- og avgiftsrettslige forhold samt kjønnrepresentasjon i styrer og forvaltningen.

Rapporten oversettes til samisk av Reindriftsforvaltningen.


17. desember 2004